Модата e на 750 века

  • 08 март 2013 13:34

  • 842
  • 0
Модата e на 750 века
©

Хората са се грижели за външния си вид и са се обличали според модата още преди 75 хилядолетия.

Представители на Хомо Сапиенс са носели бижута, огърлици и гривни много преди да излязат от Африка и учените смятат, че са го правели не заради някаква религия, а за да изразят своята индивидуалност. Това пише в нова статия за пещерните хора списание Sciencemag, като цитира данни от археологически проучвания в Южна Африка. Там учените са попаднали на бижута, правени от кости и миди, на възраст повече от 75 000 години. Подобни находки са характерни за хората от Късния палеолит – времето преди 40 000 години, когато избухва и революция в първобитното изкуство.

Наличието на по-ранни доказателства за модни вкусове е объркващо за учените, защото показва, че ранните хора в Африка също са имали сложно абстрактно мислене и са можели да разпознават редица символи в заобикалящата ги среда.

Това говори за неподозирано досега ниво на развитие на първобитните ни предци. Според авторите на проучването има доказателства, че първобитните хора с времето променяли своя стил, сякаш се водели от мода и че в бижутата личал индивидуалният почерк на всеки отделен човек.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини