Започва делото срещу Долче и Габана за укрити данъци

  • 03 декември 2012 15:57

  • 1077
  • 0
Започва делото срещу Долче и Габана за укрити данъци
©

Следващата публична поява на знаменитите дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана в италианската столица на модата ще бъде в съдебната зала. В понеделник в Милано срещу тях започва дело за укриване на данъци в размер на над 400 милиона евро, съобщи вестник Telegraph.

През 2004 г. двамата продават брандовете си D&G и Dolce & Gabbana на учредения отново от тях холдинг Gado, който е регистриран в Люксембург. Това им позволява да платят много по-малък данък за сделката, отколкото биха дължали в Италия, пише dnevnik.bg.

Според разследващите органи сумата, за която са продадени фирмите – 360 милиона евро, представлява около една трета от тяхната пазарна цена.

Дизайнерите яростно отричат обвиненията, определяйки ги като "абсурдни" и базирани на "абсолютно абстрактни сметки", извлечени от пазарната стойност на техните компании.

Ако бъдат осъдени, те могат да получат до пет години затвор.

Обвинени са и шестима служители на дуото, сред които и данъчният им консултант.

Делото започва броени дни след като премиерът на Италия – технократът Марио Монти, заяви, че правителството е "в състояние на война" с хората, които укриват данъци – престъпление, което се смята почти за национален спорт на Ботуша. Според сметките на кабинета от това страната губи по 115 милиарда евро годишно.

В опит да се прекрати порочната практика, данъчните инспектори и финансовата полиция стартираха масови проверки на луксозните ски курорти, а телевизионна кампания оприличи хората, укриващи данъци, като паразити кръвопийци.

Други италианци, принудени след дълги разследвания да изплатят на държавата укрити данъци, са световноизвестният тенор Лучано Павароти и бившият световен шампион в MotoGP Валентино Роси.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини