Инулинът е растително вещество, насърчаващо растежа на полезните бактерии в червата, пише БТА.
В настоящото изследване с гризачи специалисти от университета на Мичиган са използвали веществото за направата на гел, който са смесили с алергени - овалбумин от кокоши яйца и казеин от мляко.
Резултатите от изследването показват, че гелът е достигнал до имунните клетки на тънките черва. Те играят централна роля в развитието на алергиите.
По-рано е доказано, че "обучението" на имунните клетки с алергени може да смекчи реакцията на организма. Новото изследване решава основния проблем при този подход: инулинът доставя алергените в червата почти непроменени.
Учени от САЩ са създали гел за перорално приложение на основата на инулин, който помага за облекчаване на хранителни алергии, пише сп. "Нейчър матириълс".
Няколко седмици след приемането на гела при мишки с алергии е наблюдавано значително облекчение. Гризачите са престанали да страдат от тежък анафилактичен шок при контакт с алергените. Ефектът се е запазил и след прекратяване на терапията. Съставът на чревните бактерии при мишките също се е подобрил, отбелязват специалистите.
)