На Земята са започнали смущения на магнитното поле след силното слънчево изригване

  • 31 май 2024 13:49

  • 2560
  • 0
На Земята са започнали смущения на магнитното поле след силното слънчево изригване
© Bing Image Creator

На Земята са започнали смущения на магнитното поле след силното слънчево изригване, регистрирано на 29 май, предават ТАСС и БТА, като цитират руския Институт по приложна геофизика.

"В края на деня на 30 май беше отчетено смущение на магнитното поле", се казва в доклад на института.

Според данните от мониторинга на космическото време степента на смущения на магнитното поле на Земята все още не се е повишила дори до ниво G1 (слабо). Учените обаче прогнозират, че на 31 май - 1 юни ще има магнитна буря, чиято сила може да се повиши до нивото G3 (силна). Пет са степените в скалата за измерване - от G1 - слаба до G5 - екстремна.

Слънчевото изригване от клас X1.4/2B на 29 май, придружено от изхвърляне на коронарна маса към Земята, може да предизвика умерено до силно (G3 max - по скалата на NOAA) смущение на геомагнитното поле, казват руските експерти.

Учени регистрираха ново слънчево изригване от клас X

На 29 май имаше осем силни слънчеви изригвания, като едното от тях беше от най-високия клас X. В момента активността на Слънцето продължава. На 27 май също имаше изригване от клас X. След поредица от по-силни слънчеви изригвания в началото на май, на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила.

Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С.

Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването, пише dir.bg. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини