Геомагнитна буря връхлита Земята по Великден

  • 02 май 2024 15:50

  • 1401
  • 1
Геомагнитна буря връхлита Земята по Великден
© Freepik

Активното слънчево петно ​​AR3654 произведе най-силното си изригване досега – изригване от клас X. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА регистрира екстремната ултравиолетова светкавица, съобщава Meteо Balkans.

Към 23:40UTC на 30 април астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали силно изригване на Слънцето с голяма интензивност в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3654, с късовълново радиозатъмнение над Тихия океан.

Очаква се магнитната буря да удари Земята на 4-5 май. За сега прогнозите са за слаба по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че е възможно тя да се усили до G3 клас.

Астрономите предупреждават, че въпросното изригване, ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света.

Какво представлява геомагнитната буря? 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как ни се отразяват магнитните бури

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:45

1
❤️ Г­­о­­­р­­е­­щ­и­­ ­­м­о­­­м­­и­ч­е­т­­а­ ­­в­­и­ ­о­ч­а­к­в­а­­т ­-­ X­­­1­­­8­.­­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини