Италиански учени твърдят, че са установили точното място на гроба на Платон в Атина

  • 23 април 2024 16:47

  • 756
  • 0
Италиански учени твърдят, че са установили точното място на гроба на Платон в Атина
© pixabay

Точното място, на което е погребан древногръцкият философ Платон, е установило проучване на Италианския национален съвет за научни изследвания, базирано на сведения в папируси, открити в Херкулан край Неапол, съобщи АНА-МПА, цитирани от  БТА.

Според проучването, водено от изследователя Грациано Ранокия, Платон е погребан на терена на Академията в Атина, която носи името му, в градина недалеч от „Храма на музите“.

Откритието според информацията е било извършено след нов прочит на папирус на философа Филодем Епикурееца, в който се съдържа история на Платоновата академия.

Папирусите са били „прочетени“ с помощта на бионично око, което е могло да разчете допълнителни сведения в документите, въпреки че са били овъглени при изригването на Везувий през 79 г. 

Гърция ще вложи 780 млн. евро в опазване на морското биоразнообразие

Изследването е започнало преди три години и ще завърши през 2026 г. Бионичното око е успяло да разчете хиляди нови думи повече в сравнение с предишното подобно проучване през 1991 г., в резултат на което познатият текст се е увеличил с 30 процента.

Според италианските изследователи в новите сведения се твърди, че Платон е бил продаден в робство още през 404 г. пр. Хр., когато спартанците завладяват Атина, или, според друга версия, през 399 г. пр. Хр., веднага след смъртта на Сократ. Досега се смяташе, че това става през 387 г. пр. Хр., т.е. в периода, в който Платон се намира в град Сиракуза. 

В Херкулан, град, който подобно на Помпей е разрушен при изригването на вулкана Везувий през 79 г., са открити над 1800 папируса с философски текстове, предимно на Филодем Епикурееца. Повечето от тях се пазят в Националната библиотека в Неапол и не са изложени публично, защото се смятат за много крехки. Според официалния опис от 1814 папируса и фрагменти от папируси 1756 са открити през 1855 г. Благодарение на усилията на папиролозите до момента са разчетени 340, 970 се смятат за частично разрушени, а около 500 са овъглени фрагменти.

Последвайте канала на

Калина Христова
756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини