Гърция ще вложи 780 млн. евро в опазване на морското биоразнообразие

  • 15 април 2024 16:28

  • 203
  • 1
Гърция ще вложи 780 млн. евро в опазване на морското биоразнообразие
© Getty Images (архив)

Гърция продължава напред с 21 инициативи на обща стойност 780 милиона евро за опазване на морското биоразнообразие и борбата с крайбрежното замърсяване. Това обяви днес гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по повод предстояща международна конференция, предаде Ройтерс.

Гърция включва хиляди острови и от всички крайбрежни страни тя разполага с най-дългото крайбрежие на Средиземноморието. Миналата седмица Атина посочи, че планира да създаде два морски парка – единият в Йонийско море, другият – в Егейско, като част от тези инициативи.

Тихо, но постоянно Гърция играе водеща роля в борбата с драматичните климатични промени, които доказано засягат всеки регион и всяка дейност, посочи Мицотакис в статия, публикувана в гръцкия вестник „Катимерини“.

Гърция планира да представи националната си стратегия за опазване на морското биоразнообразие на конференцията „Нашият океан“, чийто домакин тази година ще бъде Атина и в която ще участват десетки страни. Службата на Европейския съюз за климатични промени „Коперник“ съобщи миналия месец, че температурата на океана е достигнала през февруари рекордно високо равнище според набор от данни, датиращ от 1979 г. Прекомерният риболов и замърсяването с пластмаса са основните заплахи за океана. Проучването сочи, че замърсяването на световния океан с пластмаса може да бъде почти утроено до 2040 г., ако не бъдат предприети съответните мерки.

„Гръцките морски паркове, чиито граници ще бъдат определени след научно изследване най-рано през 2025 г., ще покрият 32% от гръцките води“, отбеляза Мицотакис.

Планът за морски парк в Егейско море раздразни съседна Турция, която каза миналата седмица, че не възнамерява да приеме възможно „поставяне пред свършен факт относно географски обекти, чийто статут е спорен“. В отговор Гърция обвини Турция в „политизиране на чисто екологичен въпрос“.

ООН: На ръба на пропастта сме - ледниците се отдръпват

Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но отдавна имат несъгласия по многобройни въпроси, включително морските граници и претенциите им към континенталните шелфове по Средиземноморието.

Мицотакис посочи, че останалите актуални инициативи включват кампании за ограничаване на замърсяването с пластмаса и поставяне на системи за мониторинг на защитените морски региони, тъй като риболовните практики, замърсяващи морското дъно, ще бъдат забранени. Гърция има инициатива и за строеж на станции за зареждане на електрически плавателни средства на 12 пристанища.

„Опазването на морето е един от четирите стълба на гръцката стратегия срещу климатичните промени“, заключи гръцкият премиер, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
203 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.15 | 22:52

1
Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:---> use.my/bman

Добави коментар

Водещи новини