Най-големият световен фестивал за Лего роботика се проведе в Бургас

  • 21 април 2024 07:54

  • 799
  • 2
Най-големият световен фестивал за Лего роботика се проведе в Бургас
© Община Бургас

Най-големият световен фестивал за Лего роботика - LEGO League Challenge - се проведе в събота, 20 април, в Бургас.

Отбор ZENTIX спечели първа награда на фестивала и ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика на 14-16 май в град Бодьо, Норвегия, съобщават от Община Бургас.

Наградата на българските шампиони връчи заместник-кметът „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас Михаил Ненов с думите: „Поздравявам ви, че показахте невероятни умения, вдъхновение, иновативно, творческо мислене и спортсменство. Забавлявахте се истински и си помагахте. Всички онези ценности, които правят First LEGO League толкова уникално състезание. Отборът, който ще представи България в Норвегия носи именно тези качества и то умножени по много“.

Втори стана отборът на Bug Slayers, а трети – бургаският Team Mehano на ПГ по механоелектротехника и електроника. Вторият бургаски тим – на ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“, грабна приза в категория „Основни ценности“.

Ето и останалите наградени в категориите:

- „Иновативен проект“ – отбор Cybertronic;

- „Робот дизайн“ – отбор Robo Vikings;

- „Робот игра“ – отбор Mivka.

Те получиха своите награди от зам.-кмета „Бюджет и финанси“ в Община Бургас Станимир Апостолов, Свилен Радев от Dell Technologies, проф. д-р Радостин Долчинков - декан на Центъра по информатика и технически науки в БСУ, Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение и Василис Танис - програмен мениджър на First LEGO League Гърция.

За отличията в атриума на Бургаски свободен университет премериха сили 24 отбора с ученици от 10 до 16 години от 17 населени места в България.

Tемата тази година на състезанието бе „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите отговаряха на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминаваха с роботите си на сцената за „робот битки“.

Бургас ще е домакин на второто българско издание на най-големия фестивал за Лего роботика

Освен състезанието, събитието включваше и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите разгледаха различните щандове на най-големите школи по роботика.

Сред тях бяха официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

Снимки: Община Бургас

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
799 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:17

2
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­е­­т­­а­­ ­­в­и­­­ ­о­­ч­­а­­к­­­в­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­8­.­F­­U­­N

2024.04.21 | 11:17

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини