-
15 март 2024 09:05
- 924
- 5
Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, което според тях е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологичен източник на протеини, който би могъл да замени отглеждания едър рогат добитък за месо, съобщава Ройтерс.
Професор Джинки Хонг от Университета Йонсей в Сеул, който е научен ръководител на изследването, публикувано в списание Matter този месец, заяви, че „говеждият ориз“ е първият по рода си продукт. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускулни и мастни клетки.
При изследването оризовите зърна са обработени с ензими, за да се създаде оптимална среда за растеж на клетките, след което са наситени с говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който наподобява розово зърно ориз.
Екипът на Йонсей не е първият, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Фирми от цял свят са пускали на пазара култивирано месо. Една от тях предлага пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирана от соя, които вече са на пазара в Сингапур.
Екипът на Хонг поясни, че оризът има предимство по отношение на безопасността в сравнение със соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.
„Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният говежди ориз би могъл да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично“, смятат учените.
Оризовото говеждо месо съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини в сравнение с обикновения ориз. Хонг отбелязва, че протеинът е 18% от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.
На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните продукти от месо, култивираното от ориз говеждо месо може да се конкурира успешно на рафтовете за хранителни стоки, казва Хонг. Той обаче сподели, че все още има трудности от техническа гледна точка по отношение на спечелването на клиентите с вкус и текстура.
Кеум Донг-кю, който наскоро опита оризовото говеждо месо в корейски барбекю ресторант в Сеул, смята, че идеята е иновативна.
„Но честно казано, не мисля, че то може да повтори сочността или текстурата на истинското говеждо месо“, казва Кеум.
Кристиан Крамел, който е на посещение от Германия, е по-положително настроен. „Все още не може да се сравнява с истинското говеждо месо, но тъй като виждам, че изследването е в начален стадий, бих казал, че това е чудесен път напред“, каза Крамел.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски обяви съперника за първата си контрола
Официално: Илиан Илиев остава начело на Черно море
България с втора победа във VNL! Фантастични Илия Петков и Аспарух Аспарухов
Александър Тунчев се завърна в Арда
Вальо Антов: Надявам се да започнем да побеждаваме и да радваме хората
Бостън нанесе първия удар в битката за титлата
Коментари 5
Добави2024.03.17 | 08:16
2024.03.15 | 09:38
2024.03.15 | 23:45
2024.03.15 | 09:10
Добави коментар
Водещи новини
Министър Стоянов: Съдът разпореди по никакъв начин и повод да не се унищожават изборните книжа от местните избори в София
07 юни 202413:17
ПП: ЦИК отново се опитва да премахне машинния вот в последния момент
07 юни 202412:54
Министър Цоков отчете: Резултатът на матурата по БЕЛ е рекордно висок
07 юни 202412:09
Инспектор Васил Панайотов обясни как са разкрили грандиозната измама на българи на Острова
07 юни 202414:02
Мъж преби 8-годишния си син в София
07 юни 202413:10
Крайнодясната и евроскептична Партия на свободата губи евроизборите в Нидерландия
07 юни 202412:01
Украйна показа десант на черноморски бряг
07 юни 202413:06
Силна експлозия в търговски център в Румъния
07 юни 202413:45
Първата Мис България живее без стотинка пенсия в Ница
07 юни 202413:34
2024.05.25 | 08:59