Китай е амбициран да открие "тъмната материя": построи огромна подземна лаборатория

  • 20 февруари 2024 13:54

  • 1721
  • 2
Китай е амбициран да открие "тъмната материя": построи огромна подземна лаборатория
© Bing Image Creator

Тъмната материя - невидимо вещество, което по някакъв начин съставлява над 80 процента от цялата материя във Вселената - е феномен, който разочароващо убягва на учените. Въпреки че е търсена от десетилетия, тъмната материя никога не е била директно открита. Китай е амбициран да промени това.

Китайската подземна лаборатория Jinping (CJPL-II) — най-голямото и най-дълбоко подземно съоръжение в света — обещава да отведе учените една крачка напред. Лабораторията заработи в началото на декември миналата година.

Тя е разположена на 2400 метра под земята в тунелите на бивша мина, в планинския и най-безлюден край на провинция Съчуан. Причината за това дълбоко, самотно местоположение е, че огромното количество скали могат да намалят фоновия шум, открит в данните за тъмната материя, обикновено предизвикан от неща като космически лъчи, пише dir.bg.

Защо съществуват материята, звездите, планетите и хората?

Разпръснато върху 330 000 кубически метра, огромното ново съоръжение е дом на два модернизирани детектора за тъмна материя. Лабораторията има и изключителен хоризонтален достъп. "Човек може да кара автобус до пещерите", каза Уик Хакстън, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, който е обиколил CJPL-II, както и оригиналната лаборатория, и е бил в консултативния комитет на лабораторията до миналата година.

Този впечатляващ аспект "прави изграждането на големи съоръжения под земята по-евтино и по-ефективно", каза Хакстън. "Не вярвам, че има друго научно съоръжение, който съчетава толкова голяма дълбочина с такъв лесен достъп."

Ключова характеристика на тъмната материя е фактът, че тя не взаимодейства със светлината, за разлика от "нормалната" или барионна материя, съставена от протони и електрони. Ето защо всъщност е напълно невидима за нас. Очаква се мистериозните частици просто преминават през земната скала. Така те ще преминат и през детектори в подземната лабораторията.

Тъмната материя може да е деформирана огледална вселена

В китайската лаборатория са разположени най-модерните детектори, като те са от няколко различни вида. Ако учените не успеят да открият тези частици, то тогава ще е необходимо да се преразгледат фундаментите на физиката.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1721 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:57

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­-­­­ X­­1­­8­.­F­­­U­­­N

2024.02.20 | 15:21

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини