Астрономи откриха най-яркия обект във Вселената

  • 20 февруари 2024 13:24

  • 1243
  • 2
Астрономи откриха най-яркия обект във Вселената
© NASA

Астрономи са открили вероятно най-яркия обект във Вселената - квазар с черна дупка в сърцето, който расте толкова бързо, че поглъща еквивалента на едно слънце на ден, предаде Асошиейтед прес. 

Рекордният квазар свети 500 трилиона пъти по-ярко от Слънцето. Черната дупка, захранваща този далечен обект, е над 17 милиарда пъти по-масивна от централната звезда на Слънчевата система, пише в сп. "Нейчър астронъми" екипът, ръководен от австралийски учени. 

На изображенията квазарът може и да прилича на обикновена точка, но в представата на учените той е доста свирепо място.

Въртящият се диск около черната дупка на квазара - светещ завихрящ се газ и друга материя от погълнати звезди, е като космически ураган.

"Този квазар е най-бурното място във Вселената, което познаваме", казва в имейл водещият автор Крисчън Улф от Австралийския национален университет.

Европейската южна обсерватория забелязва обекта J0529-4351 по време на изследване на небето през 1980 г., като първоначално той е смятан за звезда.

Едва миналата година обектът е идентифициран като квазар - изключително активното и светещо ядро на галактика. Това е потвърдено от наблюдения с телескопи в Австралия и пустинята Атакама в Чили.

"Вълнуващото при този квазар е, че той се е криел пред очите ни и преди това е бил погрешно класифициран като звезда", казва в имейл Приямвада Натараджан от Йейлския университет, който не е участвал в изследването. 

Нови наблюдения на телескопа "Джеймс Уеб" разкриват мистериозна древна галактика

Тези по-късни наблюдения и компютърно моделиране установяват, че квазарът поглъща еквивалента на 370 слънца годишно - приблизително по едно на ден, пише БТА. По-нататъшният анализ показва, че масата на черната дупка е 17 до 19 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Необходими са още наблюдения, за да се разбере скоростта на растежа ѝ. 

Квазарът се намира на 12 милиарда светлинни години и съществува от ранните дни на Вселената. Една светлинна година се равнява на 9,4 трилиона километра.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1243 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:57

2
❤️ Г­­о­р­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­е­­т­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­в­­а­­­т ­­-­ X­1­­­8­­­.­­­F­­U­N

2024.02.20 | 15:22

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини