Космическият апарат Джуно се подготвя за прелитане край юпитеровата луна Йо

  • 29 декември 2023 14:47

  • 627
  • 1
Космическият апарат Джуно се подготвя за прелитане край юпитеровата луна Йо
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Космическият апарат "Джуно" ("Юнона") на НАСА се подготвя за близко прелитане край луната Йо на Юпитер, което специалистите се надяват да даде представа за структурата й, съобщи ЮПИ. 

Очаква се "Джуно" да премине на около 1497 км от повърхността на Йо в събота и да изследва луната с три инструмента. 

"Прелитането ще даде възможност на инструментите на "Джуно" да генерират огромен обем от данни", поясни НАСА в съобщение за пресата.

Камера "ще получи изображение на повърхността с най-висока резолюция до момента". Инфрачервеният картографиращ инструмент ще изследва топлинните подписи на вулканите на повърхността на Йо, а втора камера ще получи изображения във видимия светлинен спектър.

"Искаме да разберем колко често изригват, колко ярки и горещи са, как се променя формата на потока лава и как активността на Йо е свързана с потока заредени частици в магнитосферата на Юпитер", каза изследователят Скот Болтън от научния екип на мисията.

"Джуно" ще проучи източника на масивната вулканична дейност на Йо, дали под кората съществува магмен океан и какво е значението на приливните сили от Юпитер.

"Джуно" ще прелети над Йо и на 3 февруари, а след това ще премине между Юпитер и Слънцето. 

През 2021 г. данни от "Джуно" показаха, че Голямото червено петно на Юпитер е с около 160 км по-дълбоко, отколкото се смяташе дотогава. 

Миналата година "Джуно" се доближи до юпитеровата луна Европа и изпрати детайлни снимки, припомня БТА.

Невероятни кадри на юпитеровата луна Европа от космическия апарат "Джуно"

Последвайте канала на

Весела Найденова
627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.29 | 15:41

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини