Ето каква е идеалната разлика в годините между партньорите

  • 15 декември 2023 14:14

  • 5685
  • 1
Ето каква е идеалната разлика в годините между партньорите
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Всички сме чували повече от веднъж, че влюбените не забелязват разликата във възрастта - просто заедно се чувстват добре. А примерите от живота ни карат взе повече да се замисляме - включително най-ярките.

Например на 76-годишната Шер, която се чувства щастлива в обятията на 37-годишния си приятел Александър Едуардс. И сме склонни да се вслушваме в обясненинията ѝ, че че възрастта е просто една цифри ... Дали?

Може ли годините да са пречка за истинските чувства?

Оказва се, че може, и че не всеки е готов за връзка с разлика във възрастта.

Социалният психолог, експерт по семейни отношения Александър Шахов обяснява, че често му задават въпроса: каква е оптималната възрастова разлика между партньорите.
Жените питат дали си струва да продължат една връзка, ако мъжът например е с 20 години по-възрастен или с 5 години по-млад?

Какво може да се счита за норма?

Понятието за норма е различно за всеки, както и критериите за избор на партньор. Но ако има съмнение, има и прост метод за самодиагностика.

Добавете 10 години към вашата възраст, на колко години ще бъдете? Ами партньора? А след още 10… още…

Мъжът е прието да е по-мъдър и по-опитен - нещо като Едуард Луис, изпълняван от Ричард Гиър (между другото, той беше на 41 години по време на снимките на „Хубава жена“).

23-годишна за връзката си с 62-годишен мъж: Беше любов от пръв поглед

Вие сте на 30, мъжът е на 50 - нормално!

Вие сте на 40, мъжът е на 60 - поносимо (особено ако човек се грижи за здравето си и води активен начин на живот).

Вие сте на 50, мъжът е на 70... Сигурни ли сте, че сте готови да се грижите за любимия си? Да го приемете такъв, какъвто е - с всички болести, вяла потентност, свързани с възрастта промени в характера?

Няма правилен отговор

Тук всеки решава сам. Както няма една единствена рецепта за семейно щастие.

Например, според някои психолози идеалната възрастова разлика е, когато мъжът е с 5-10 години по-възрастен от жената. Това се дължи на факта, че мъжете в по-голямата си част емоционално съзряват по-късно, пише "Новите родители". Но няма ясни правила - много зависи от начина на живот, светоглед, общи интереси и т.н. 

Другият съвет на психолозите да не бързаме с брака. Аргументите: психологическата зрялост, която настъпва при жените на 28-30 години, при мъжете се отлага до 32-34 години.

Затова не е препоръчително преди тази възраст да се създава семейство, нито да бързате с децата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5685 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 20:40

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини