Пет вербални агресии във връзката, които може би не възприемате като такива

  • 19 септември 2023 12:28

  • 2371
  • 0
Пет вербални агресии във връзката, които може би не възприемате като такива
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

„Насилието е последното убежище на некадърните“ – това са думи на иначе винаги готовия за шеги Айзък Азимов.

За съжаление много хора са овладели до съвършенство способността за вербални агресии. А заедно със съвършенството върви фактът, че все по-трудно се разпознават, което ги прави още по-опасни.

В интимните връзки вербалната агресия се проявява особено често. Понякога любовта ни кара да прощаваме думи и постъпки, които са непростими. А понякога те са толкова добре замаскирани и до такава степен сме свикнали с тях, че чисто и просто не ги разпознаваме.

Не е лесно да разгадаем намеренията на партньора. По-точно винаги съществува възможността да интерпретираме погрешно думите и делата му. Защото никой не може да е напълно сигурен какво мисли другият и има много вербални агресии, които са скрити зад тривиални думи и изрази.   

1. Подигравки със семейството и произхода

Не е необичайно за някои хора да осмиват партньорите си. Често го правят, като се подиграват на семейството или произхода им, особено ако са от скромно потекло или родителите им не разполагат с много пари. Този вид агресия може да е много нападателна и да наложи клеймо на потърпевшия, което по всяко време да заболи отново. Партньорът често си служи с нея, когато е ядосан.

2. Превъзнасяне на привлекателността на други хора

Да се говори за привлекателността на други хора не е непременно вербална агресия. Става обаче проблем, когато с течение на времето партньорът все по-често започне да превъзнася атрактивните личности, които познава. Ако го прави с намерение да потисне самочувствието на другия, сравнявайки го с тях, тогава става дума за истинска вербална агресия. В резултат на това другата страна във връзката може да развие комплекс за малоценност.

Жени, стойте далеч от мъже, които имат тези навици

3. Рисуване на карикатура на личността на другия

От време на време рисуваме вербален портрет на човека до нас, един вид хумористична карикатура, като се преструваме, че четем мислите му. И в зависимост от това колко критика влагаме в портрета, няма нищо лошо. Но когато го повтаряме прекалено често с цел да уязвим партньора, преминаваме границите. Нападаме другия и предизвикваме силен спад на самочувствието му, пише obekti.bg. По-точно, подобно поведение може да доведе до това той да започне да бърка истинското си аз с това, което изобразява карикатурата.

4. Емоционално изнудване

Емоционалното изнудване е друга вербална агресия, която често остава незабелязана. Но тя причинява сериозни рани. Този вид комуникация се използва много умело, защото упражняващият я кара другия да мисли, че той е онзи, който трябва да направи нещо определено. Че е онзи, от когото зависи качеството на връзката. Всяко емоционално изнудване преследва конкретна цел. Манипулаторът изтъква колко много работи, за да направи всичко добре и правилно. По този начин кара жертвата си са се чувства виновна за всичко, което се случва.

5. Газлайтинг

Газлайтинг е форма на психично насилие, кръстена на един стар филм. В този сценарий вербалната агресия кара другия да започне да се съмнява във възприемането си на реалността и спомените си. Чрез лъжи и манипулация в него се насажда огромно психично напрежение, свързано с чувство на несигурност и непълноценност. 

Всички тези вербални агресии създават ситуации, които жертвата трудно разпознава. Затова психолозите съветват първо да потърси трето мнение от неутрален наблюдател, а после евентуално да се подложи на психотерапия, за да преработи травмата.

Независимо колко познати или очевидни са тези вербални агресии, всички можем да станем тяхна жертва. Ето защо е нужно да бъдем внимателни в отношенията си и най-вече да се замислим за начина, по който комуникираме.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини