Идентифицираха нов прародител на съвременната царевица

  • 01 декември 2023 22:57

  • 1008
  • 0
Идентифицираха нов прародител на съвременната царевица
© pixabay

Съвместен екип от китайски и американски учени е идентифицирал нов прародител на съвременната царевица, което разкрива потенциала на дивите родственици на културата да бъдат използвани в бъдещото селекционно производство, съобщава БТА.

Изследването, публикувано в петък в списание „Сайънс“, установява, че произходът на съвременната царевица може да се проследи до примес между древна царевица и дивата трева теосинт, растяща в планинските райони на Мексико около 4000 години след началото на култивирането.

Изследователите от Аграрния университет в Хуачжун и Калифорнийския университет - Дейвис са проучили генетични данни от повече от 1000 сорта царевица и сродни видове, за да изяснят сложния произход на този основен селскостопански продукт.

Двойно по-ниски добиви на слънчоглед и царевица през тази година в Добрич и областта

Произходът на царевицата беше спорен в продължение на почти един век, докато скорошни научни изследвания не предложиха възможния принос на див роднина, наречен Zea mays ssp. mexicana.

Хибридизацията с този див роднина е станала преди около 6000 години, което предшества разпространението на културата в Америка. Това се е случило чрез замяна или хибридизация с вече съществуващи популации царевица, сочи проучването.

Резултатите изясняват произхода на съвременната царевица и също така посочват потенциала на дивите родственици на културата като източник на адаптивно разнообразие за бъдещо селекциониране, казват изследователите.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини