Професор от Станфорд: Премахнете две фрази от езика си, за да бъдете успешни

  • 18 октомври 2023 08:32

  • 58173
  • 4
Професор от Станфорд: Премахнете две фрази от езика си, за да бъдете успешни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Начинът, по който говорите, влияе не само върху това как другите ви възприемат, но и върху собственото ви поведение. Замяната на една дума с друга може да промени начина, по който подхождате към целите си, пише сп. Обекти.

Това смята проф. Бърнард Рот, преподавател по инженерни науки в Станфордския университет и директор на Институт по дизайн „Хасо Платнер“ към Станфорд. В книгата си „The Achievement Habit” Рот предлага няколко езикови корекции, които могат да ви направят по-успешни.

Ето две от най-лесните:

1. Заменете „но“ с „и“.

Може да се изкушавате да кажете „Искам да отида на кино, но имам да върша работа.“ Но Рот ви съветва да кажете „Искам да отида на кино и имам да върша работа.“ „Когато използвате думата „но“, създавате в себе си конфликт, който в действителност не съществува.“ С други думи, възможно е да отидете на кино и да си свършите работата – просто трябва да намерите решение В същото време, когато използвате „и“, „мозъкът ви започва да обмисля как да се справи и с двете части на изречението,“ пише Рот. Може би ще гледате по-кратък филм; или ще делегирате част от работата си.

2. Заменете „трябва“ с „искам“ Рот препоръчва едно просто упражнение:

Следващите пъти, когато си кажете наум „трябва да“ заменете „трябва“ с „искам“. „Това упражнение е много ефективно, за да накара хората да осъзнаят, че това, което правят в живота си – дори нещата, които са им неприятни – са всъщност това, което сами са избрали,“ казва той. Например, един от студентите на Рот трябвало да вземе курсовете по математика, които изисквала неговата специализация, въпреки че ги мразел. В един момент, след като направил това упражнение, той осъзнал, че всъщност иска да изкара тези курсове, защото ползата от изпълнението на това изискване надвишава дискомфорта да посещава часове, които не са му приятни.

Устойчива промяна за устойчиви успехи

И двата примера за промени в езика се основават на ключов компонент от стратегията за решаване на проблеми известна като design thinking. Когато използвате тази стратегия, се опитвате да поставите под въпрос автоматичното си мислене и да видите нещата такива, каквито са в действителност. Когато експериментирате с различен изказ, може да откриете, че един проблем не е толкова нерешим, колкото изглежда и че имате повече контрол над живота си, отколкото сте предполагали.

Последвайте канала на

Нора Виткова
58173 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Лъчезар

2023.10.20 | 19:02

4
Затвор за мошениците Йордан и Светлана от Русе от фирма Металиче Ме.
Лъчезар

2023.10.20 | 19:01

3
Затвор за мошениците Йордан и Светлана от Русе от фирма Металиче Ме.

2023.10.18 | 09:25

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
Шибкам в устенките

2023.10.19 | 03:05

2
Може ли да го ръгна на женкати в минджата

Добави коментар

Водещи новини