Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 56,8 % през септември

  • 07 октомври 2023 06:38

  • 1568
  • 3
Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 56,8 % през септември
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 56,8 % през септември в сравнение със същия месец от предходната година, предаде Ройтерс.

Според предварителните данни на бразилската агенция за космически изследвания общата площ на изсечените в Амазония гори през първите девет месеца на годината е намаляла с 49,5%. Прекратяването на незаконното обезлесяване е приоритет на президента Луиз Инасио Лула да Силва, след като унищожаването на тропическите гори рязко нарасна по време на управлението на неговия предшественик Жаир Болсонаро. Обезлесяването и пожарите в Амазония обикновено се увеличават през август и септември, когато времето става по-сухо, отбелязва Ройтерс.

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е спаднало с 34% през първата половина на годината

През миналия месец обаче пожарите в региона са намалели с 36%.

Въпреки че последните данни дават повод за оптимизъм, Амазония продължава да е засегната от най-тежката суша за последните 40 години. Спадът на нивото на водата в някои ключови реки в региона се отрази тежко на местните общности, тъй като ограничи достъпа им до храна и питейни ресурси.

Миналия месец Швейцария и САЩ дариха 8,4 млн. долара на бразилския фонд "Амазонка", за да помогнат за опазването на най-голямата тропическа гора в света.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1568 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
не

2023.10.07 | 18:36

3
казвай кво имаш че плодоядния вампир ще ти изяде децата толко е неразлична че изхвьрли баба си да види как фрьрчи
пенио

2023.10.07 | 17:37

2
го е страх да се прибере дома

2023.10.07 | 13:49

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини