Много слънце и малко дъжд убиват реколтата от грозде в Газа

  • 23 август 2023 16:05

  • 1032
  • 0
Много слънце и малко дъжд убиват реколтата от грозде в Газа
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Реколтата от грозде в Газа е силно засегната от тежките горещи вълни и липсата на дъжд, което кара фермерите в палестинския анклав да се тревожат за прехраната си, предава Ройтерс.

Гроздето е любим плод за жителите на Газа, а лозята заемат голяма част от обработваемите площи. Но те са особено чувствителни към променящите се температури и метеорологични модели и, както в други региони по света, има основателни причини за безпокойство.

Ибрахим Абу Оваид идва от семейство на производители, а лозето му е наследено от баща му и дядо му. Той се оплаква, че реколтата е спаднала до 1,5 тона в сравнение с 5 тона през миналия сезон.

"Това е почти нищо. Гроздето е единственият ни източник на доходи. Ние и децата ни разчитаме на него. Горещините и изменението на климата ни повлияха много лошо", казва Абу Оваид.

Сандански и Мелник очакват по-слаба реколта от грозде

Добивите през сезон 2023 г. са спаднали с 60 на сто спрямо миналата година до 4000 тона, според служителя на министерството на земеделието Мохамед Абу Ада. Гроздето остава сред първите четири култури в Газа.

"По-високите температури също доведоха до разпространение на болести, което се отрази на и без това ниското производство и допълнително увеличи разходите за фермерите", обясни Ада, допълвайки, че най-малко 1000 фермери обработват 1730 акра грозде.

Той подчерта, че проблемът не спира с гроздето. Изменението на климата заплашва по-широко продоволствената сигурност на територията, където живеят 2,3 милиона души под израелска блокада.

Абу Оваид, баща на седем деца и фермер от 25 години, сподели, че трябва да плаща двойно повече от обичайното за пестициди, тъй като цените се покачват.

Палестинците посочват, че 16-годишната блокада е осакатила икономиката на територията. И Израел, и Египет налагат строги ограничения върху движението на хора и стоки през границите на Газа.

Слабото производство повишава и цената на гроздето, коментира фермерът Хамес Шамалах. "Икономическата ситуация в страната е лоша, хората нямат доходи, някой, който преди е купувал три или четири килограма, сега купува един килограм", каза Шамалах на своя щанд на един от най-оживените площади в град Газа.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини