Висящ пешеходен мост прави достъпни светите места в Йерусалим

  • 30 юли 2023 19:37

  • 932
  • 0
Висящ пешеходен мост прави достъпни светите места в Йерусалим
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Тази вечер в Йерусалим ще бъде открит най-дългият висящ пешеходен мост в Израел, който свързва планината Сион с долината Хином на юг,съобщава БТА. Мостът ще направи светите места в планината Сион и Стария град на Йерусалим по-достъпни за пешеходците.

"В полза на израелските граждани и на посетителите от чужбина построихме моста с впечатляваща гледка, за да подобрим туристическото преживяване в района", каза министърът на туризма Хаим Кац.

"Лятната ваканция е чудесна възможност за израелските семейства да дойдат и да усетят уникалността на мястото. Ще продължим да инвестираме в популяризирането на Йерусалим като водеща туристическа дестинация", добави той.

Археолози откриха забележителен писмен документ на над 2000 години

Туристическите забележителности край моста откъм планината Сион включват комплекса на гробницата на цар Давид, стаята на Тайната вечеря, залата на Холокоста и абатството "Успение Богородично". Пешеходците могат да продължат в Стария град, като преминат през Сионската порта.

Южният край на моста се намира в близост до земеделската ферма в Гай бен Хином, известна с древните си земеделски дейности, включително бране на маслини, производство на вино и мед. Близките туристически забележителности включват националния парк "Градът на Давид", Султанския басейн и търговския и ресторантски комплекс на Първата гара.

Отделна инициатива за изграждане на дълъг 1,4 километра кабинков лифт, който да свързва Първата гара със Стария град, предизвика възражения относно икономическата ефективност, както и заради екологични и политически въпроси. Кабинковият лифт би достигнал до портата Дунг, откъдето туристите биха могли да влязат в Стария град директно до площада пред Стената на плача.

Според легендата османският Султан Сюлейман (в българската историография Сюлейман Великолепни - бел. ред.) е възнамерявал планината Сион да бъде оставена зад стените на Стария град на Йерусалим, но инженерите му по погрешка я оставили извън тях. Стените са завършени през 1541 година.

Долината Хином под моста е ничия земя в периода 1949-1967 г., когато Йордания окупира източните части на Йерусалим. Сега в долината има туристически пътеки.

Мостът ще бъде отворен всеки ден между 6:00 часа и 23:00 часа само за пешеходци. Децата на възраст до 14 години трябва да бъдат придружавани от възрастен.

Проектът на стойност 20 милиона шекела (5,4 милиона долара) е финансиран от министерството по въпросите на Йерусалим и културното наследство, министерството на туризма и общината на град Йерусалим в сътрудничество с йерусалимската служба за развитие и компанията "Мория".

"Висящият мост е допълнение към туристическите обекти в града", каза кметът на Йерусалим Моше Лион. "Йерусалим като водещ град в Израел редовно модернизира туристическите си обекти и инвестира милиони в развитието на своя вътрешен и външен туризъм. Каня всички да дойдат и да посетят Йерусалим", добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини