Глобалното застудяване е ускорило еволюцията на орхидеите

  • 18 юли 2023 10:17

  • 719
  • 0
Глобалното застудяване е ускорило еволюцията на орхидеите
© Getty Images

Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че глобалното застудяване е било основен движещ фактор в еволюцията на орхидеите и е оказало влияние върху сегашното им разнообразие, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките". 

Орхидеите (Orchidoideae) са едно от най-големите семейства растения, включващо 28 000 вида, които виреят по целия свят.

За целите на настоящото изследване авторите му са анализирали 1475 вида орхидеи. Специалистите от университетския Център за изследване на еволюцията "Милнър" са установили, че те не са се развивали постепенно в продължение на хилядолетия, а нови видове са се появявали сравнително бързо поради промените в глобалните температури.

Учените са изследвали хиляди ДНК последователности, за да изготвят родословно дърво, показващо степента на родство между видовете. Те са използвали статистически модели, за да проверят как климатичните промени в историята на Земята са повлияли на видообразуването. Приложени са и модели за географското разпространение на видовете.

Откриха нов вид орхидея, която изглежда като от стъкло

Изследователите са открили доказателства, че повечето видове орхидеи са се появили през последните 10 милиона години, започвайки от миоцена, което съвпада с геоложките свидетелства за глобално застудяване. 

Моделите показват, че захлаждането оказва 700 пъти по-голям ефект върху видообразуването на орхидеите, отколкото времето. То е довело до едновременна диверсификация във всеки от седемте основни региона, където растат орхидеи, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
719 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини