Откриха нов вид орхидея, която изглежда като от стъкло

  • 22 март 2023 11:47

  • 2167
  • 0
Откриха нов вид орхидея, която изглежда като от стъкло
© Instagram
Слушай новината Слушай новината

Японски изследователи откриха нов вид орхидея, чиито розови и бели цветове са толкова деликатни и крехки, че изглеждат като от стъкло.

Цветето е сродно на род орхидеи - Spiranthes, разпространени в Япония, на които много прилича. Неговото откритие обаче е важно напомняне, че непознати видове често живеят точно под носа ни, пишат учените в Journal of Plant Research, цитирани от "Дарик".

Орхидеите от този вид се наричат „дамски коси“ заради приликата им с вълнисти кичури коса. Те имат централно стъбло, около което растe възходяща спирала от малки цветя с форма на камбанка, които могат да бъдат бели, розови, лилави или жълти.

Има около 50 вида Spiranthes, открити в Евразия, Австралия и Америка, обикновено в умерени или тропически региони, като тези цветя са известни в Япония от стотици години, според проучването.

Популациите на новия вид са открити в префектура Токио близо до остров Хачиджо, вдъхновявайки името му - Spiranthes hachijoensis.

Преди това откритие в Япония са идентифицирани три нови вида орхидеи Spiranthes: S. australis, S. sinensis и S. hongkongensis, от които само за S. australis преди се смята, че расте на територията на страната.

Намериха нов вид орхидея

По време на проучване в континентална Япония преди повече от десетилетие водещият автор на настоящето изследване Кенджи Суецугу, професор в отдела по биоразнообразие, екология и видове на университета в Кобе, открива нещо необичайно: цветя, за които се предполага, че са S. australis, имат гладки стъбла (S. australis обикновено имат стъбла с власинки.)

Популациите без власинки цъфтят около месец по-рано, отколкото е характерно за S. australis - още една индикация, че тези орхидеи може да не са S. australis, казва Суецугу. „Това ни накара да ги проучим допълнително“, допълва той.

От 2012 г. до 2022 г. ученият и колегите му търсят орхидеи без власинки и анализират физическите характеристики на растенията, генетиката и начините им за възпроизвеждане.

Тъй като видовете Spiranthes често се припокриват географски и си приличат, е „важно да имаме цялостно разбиране за разпространението и екологията им, за да разграничим уникалните характеристики на новия вид“, казва той.

Цветовете на S.hachijoensis варират „от лилаво-розово до бяло“, като венчелистчетата са с дължина от 3 до 4 милиметра, съобщават изследователите.

S.hachijoensis има по-малки цветя с по-широки основи и по-прави централни венчелистчета от другите видове Spiranthes. Липсва му и структура за самоопрашване.

Морфологично, той е близък до S. hongkongensis и S. nivea, но малки физически разлики и генетичен анализ потвърждават, че е уникален.

В допълнение към местообитанието в Токио, авторите на изследването откриват S.hachijoensis на други места в областите Канто, Кюшу, Шикоку и Чубу.

Spiranthes е най-познатият вид орхидея в Япония и е ценен от векове, като цветето се споменава в най-старата поетична антология на страната, която датира от 759 г.

Идентифицирането на нови растителни видове в Япония е необичайно събитие, тъй като флората на района е широко документирана и проучена. Това откритие вероятно ще предизвика интерес към цветето, което е много по-рядко от S.australis.

Крехката красота на новооткритите „дамски коси“ е отличителен белег на орхидеите – но такава е и уязвимостта. По света има около 28 000 известни видове орхидеи. Загубата на местообитания обаче е застрашила много от тях и популярността на цветята няма да ги спаси, ако не бъдат защитени.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини