Откриха средновековно съкровище с метален детектор

  • 10 март 2023 20:04

  • 17513
  • 1
Откриха средновековно съкровище с метален детектор
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Историк от Нидерландия откри уникално средновековно златно съкровище на 1000 години, съобщи БТА.

Находката се състои от четири златни висулки за уши, две ленти от златен лист и 39 сребърни монети, обявиха от Нидерландския национален музей на антиките.  

Лоренцо Рюйтер (27 г.) разказа пред Ройтерс, че e търсил съкровището от 10-годишен и го е намерил през 2021 г. в малък северен град с помощта на металотърсач.

Иманяри търсят нацистко съкровище

"Беше много специално да открия нещо толкова ценно, не мога да го опиша. Никога не съм очаквал да открия нещо подобно нещо", казва той. Мъжът добавя, че е било трудно да го запази в тайна две години.

Експертите от Националния музей на антиките се нуждаят от време, за да почистят, изследват и датират предметите от съкровището. До момента те са установили, че има монета вероятно от около 1250 г., което ги накара да предполагат, че ценностите са били заровени в този период.

По това време бижутата вече са били на два века, допълват от музея, като добавят, че то вече трябва да е било "скъпо и ценно притежание".

"Средновековните златни бижута са изключително редки в Нидерландия", заявиха още от музея.

Макар че ще остане загадка точно защо съкровището е заровено, специалистите припомнят, че се е водила война между нидерландските региони Западна Фризия и Холандия в средата на 13-и век, като епицентърът е бил в областта, където е открита находката.

Откривателят каза, че е възможно влиятелен човек по онова време да е заровил ценните предмети, за да ги предпази и и се е надявал да ги изкопае, когато отново е безопасно.

Като се има предвид археологическото му значение, съкровището е дадено назаем на музея, който ще го изложи. Ценните предмети обаче остават официална собственост на Лоренцо Рюйтер, отбелязва Ройтерс. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.11 | 11:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини