СЗО обяви кои грешки при готвенето правят храната токсична

  • 09 февруари 2023 15:38

  • 8628
  • 4
СЗО обяви кои грешки при готвенето правят храната токсична
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Има готварски грешки, които могат да направят храната по-малко здравословна за ядене. Това обявиха от Световната здравна организация (СЗО). По техни данни храни, съдържащи вредни бактерии, вируси, паразити или замърсители, могат да причинят над 200 заболявания.

Една от най-честите причини за отравяне е салмонелата, която заразява над 91 000 души годишно в Европа. Има обаче и други патогени като кампилобактер, ешерихия коли, клостридиум перфрингенс и листерия моноцитогенис.

Бактериите, които поглъщаме чрез храната, се придържат към чревната стена, където бързо се размножават или произвеждат токсини в храната, които могат да причинят отравяне след поглъщане. Това води до различни храносмилателни проблемин - от гадене и повръщане до диария и стомашни спазми. Понякога симптомите могат да бъдат по-тежки и да причинят трайни последици за здравето, предаде БТВ.

6 съставки от модерната кухня, които ще преобразят вашите ястия

За да се намали появата на тези заболявания, в Европейския съюз работи система за безопасност на храните, която е една от най-безопасните в света и по която работят много експерти от цяла Европа, посочват от СЗО.

Бактериите салмонела обикновено се срещат в яйца, непастьоризирани млечни продукти и сурово месо. Затова тези продукти трябва да се приготвят при температури над 70°C, за да се премахнат опасните микроорганизми чрез термична обработка.

Специалистите предупреждават, че трябва да обърнем специално внимание на това, ако готвим за бременни, деца или възрастни хора, защото тези групи са по-чувствителни поради по-слабия си имунитет.

Учените посочват и колко важно е храните да се съхраняват правилно, в съответствие с инструкциите на опаковките. Температурата в хладилника трябва да се поддържа под 5°C, тъй като по-високите температури увеличават риска от развитие на бактерии.

Зехтинът трябва да се съхранява в тъмни бутилки, затворени и далеч от топлина.

„Зехтинът има много хлорофил, който е чувствителен към светлина. Ако изложите хлорофила на светлина, той ще се превърне в други съставки, които не искате във вашия зехтин и антиоксидантите, които съдържа, ще бъдат унищожени", съветват експертите на СЗО.

Поради натоварения си график често търсим най-бързия начин за размразяване на храната, затова я размразяваме на стайна температура и понякога в гореща вода.

Най-добрият начин е да ги размразите в хладилника за няколко часа, преди да ги сготвите, съветват експерти по безопасност на храните. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8628 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Росен

2023.06.19 | 16:33

4
СЗО да духат супата.
Тони

2023.02.09 | 17:58

3
Ке ни налагат да ядем глисти и буболечки.

2023.02.09 | 17:28

1
а буболечките как да съхраняваме? сами ли да си ги носим или от ЕС ще дават?

2023.02.09 | 17:42

2
Путин ще ги раздава безплатно на руските подлоги и помияри.

Добави коментар

Водещи новини