Пеенето помага при рехабилитация след инсулт

  • 01 януари 2023 19:22

  • 1116
  • 0
Пеенето помага при рехабилитация след инсулт
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Проучване на специалисти от университета на Хелзинки, Финландия, установи, че рехабилитацията чрез пеене подпомага комуникацията и говора при пациенти с афазия и увеличава социалната активност дори в хронична фаза на инсулт. Това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

"Изследването ни е първото, в което са включени и помощници в процеса на рехабилитация и оценява и тяхното благосъстояние", каза пост докторантът Сини-Тули Сипонкоски. Резултатите са публикувани в сп. "Брейн камюникейшънс".

Предишни проучвания са установявали, че способността да се пее се запазва дори при тежки случаи на афазия. Приложението на пеенето, особено хорово, в рехабилитацията на афазия, не е задълбочено анализирано досега.

"Изследването ни използва широк спектър от елементи на пеенето като хорово изпълнение, мелодична интонационна терапия и обучение по пеене с помощта на таблет", каза постдокторантката Ани Питканиеми.

Тичането след автобуса удължава живота

При интонационната терапия говорът се практикува постепенно, като мелодията и ритъмът се прилагат в процес на преминаване от пеене в говор.

Освен че подпомага говора, груповата рехабилитация е отлична възможност за подкрепа на пациентите и на членовете на семействата им, допълва Сипонкоски.

Константин Тодоров
1116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини