Огън гори от 4000 години в Азербайджан

  • 02 декември 2022 18:46

  • 2484
  • 1
Огън гори от 4000 години в Азербайджан
© wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Огън гори вече 4000 години в Азербайджан.

“Нито дъждът, нито снегът или вятърът могат да го спрат”, обяснява екскурзоводът Рахила Алиева, предаде БТВ. 

Пламъкът носи името Янар Даг, което означава "Горящата планина", и се намира на Ашеронския полуостров в Азербайджан. Високите пламъци се разпростират по 10-метров участък от склона. 

Гърция иска да удвои газовите доставки от Азербайджан

Причината за неспиращия огън са изобилните запаси от природен газ в страната, които излизат на повърхността.  

Венецианският изследовател Марко Поло пише за мистериозния феномен, когато минава през страната още през 13-и век. Други търговци по Пътя на коприната разнасят новините за пламъците, докато пътуват към други земи. Затова страната е спечелила прозвището „Земята на огъня“.

Такъв вид непрекъснати пожари са били в изобилие в Азербайджан, но са премахнати, защото са довели до намаляване на налягането на газа под земята, което пречело на добива. 

Преди време тези пожари са играли ключова роля в древната зороастрийска религия, основана в Иран и процъфтяваща в Азербайджан през първото хилядолетие пр.н.е.

Изживяването е най-впечатляващо през нощта или през зимата, когато вали сняг. Тогава снежинките не стигат до земята, защото се стопяват докато са във въздуха. 

Янар Даг се намира на 25 км северно от азербайджанската столица Баку в село Мечемедие. От града до тази световна забележителност се движат автобуси, така че може да се стигне лесно и евтино. От 2007 г. пожарът е обявен за природен резерват и е под закрилата на държавата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.02 | 22:40

1
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ„ ЗА ДА НИЕ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини