Гърмящите змии вероятно са единствените, доволни от климатичните промени

  • 30 юли 2022 16:40

  • 3489
  • 1
Гърмящите змии вероятно са единствените, доволни от климатичните промени
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гърмящите змии могат да се окажат единствените, които са доволни от климатичните промени, смятат американски учени, цитирани от БТА.

За всяко живо същество има температура или климат, действащи му благоприятно. Змиите не са изключение в това отношение, а екип от изследователи от Мичиганския университет се зае да ги изследва и да определи този диапазон. 

Пеперудите Монарх влязоха в Червената книга на застрашените видове

"Предпочитаните от тях телесни температури всъщност са много по-високи от тези, при които живеят в дивата природа“, обяснява Хейли Кроуел, която е водещ учен на изследването. Ако затоплянето продължава, това може да означава, че хибернацията ще приключва по-рано през пролетта за гърмящите змии и те ще бъдат активни до началото на зимата.

Според събраните данни от специалистите идеалната телесна температура за студенокръвните е между 30 и 32 градуса Целзий - много по-висока от средните стойности, отчитани в някои от местообитанията им в дивата природа. Изследователите отбелязват също, че гърмящите змии се появяват много по-често в районите в САЩ с по-горещ климат, отколкото в тези с по-хладен.

Това обаче не предвещава бейби бум за отровните същества в бъдеще, успокояват експертите от Мичиганския университет.

"Няма да има тонове гигантски гърмящи змии навсякъде. Иска ми се, но няма", казва Хейли Кроуел. Колкото по-дълго те стоят на слънце, толкова повече са изложени на риск да станат жертви на хищни птици. Освен това възможностите на гърмящите змии за осигуряване на прехрана също могат да намалеят заради климатичните промени.

Бозайници като земните катерици, които са основен източник на храна за студенокръвните, няма да се чувстват добре при по-горещ климат. 

И все пак, дори и ако източниците им на храна намалеят наполовина, това може да не е голям проблем за гърмящите змии. Според Кроуел заради изключително забавения си метаболизъм, те могат да преживеят и само с няколко хранения годишно.

"Просто не се нуждаят от много храна, за да оцелеят", обяснява изследователката. "Гърмящата змия може да оцелее само с консумацията на една или две големи земни катерици годишно, ако се наложи.“

Хейли Кроуел не очаква броят на ухапванията от змии в САЩ да се увеличи драстично, макар че подобни случаи в страната са доста.

По данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията между 7 хиляди и 8 хиляди души са ухапвани от отровни змии в страната всяка година, като около пет от тях са с фатален изход. Много повече от тези ухапвания - между 10 процента и 44 процента - обаче причиняват трайни увреждания, отбелязва ЮПИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3489 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.30 | 22:29

1
зимата, всички щяха да са доволни, ако имаше климатични промени

Добави коментар

Водещи новини