Пеперудите Монарх влязоха в Червената книга на застрашените видове

  • 22 юли 2022 19:52

  • 1252
  • 0
Пеперудите Монарх влязоха в Червената книга на застрашените видове
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Северноамериканските пеперуди Монарх, които изминават хиляди километри всяка година, влязоха в Червената книга на застрашените видове на Световния съюз за опазване на природата заради климатичните промени и разрушаването на хабитата им, съобщава БТА.

Популацията, известна с миграцията си от Мексико и Калифорния към местата, където се възпроизвежда в САЩ и Канада, е намаляла с 22 процента до 72 процента за десетилетие, в зависимост от метода на преброяване. 

Половината от пеперудите във Великобритания са застрашени от изчезване

Ник Хадад, биолог от университета на Мичиган, мисли, че популацията, която той наблюдава в източните американски щати е намаляла с 85-95 процента от 90-те години на миналия век. 

Пеперудите Монарх са с най-дългата миграция сред насекомите. След като  зимуват в Централно Мексико, тръгват на север, като по пътя създават няколко поколения. Пеперудите, които стигнат до Канада в края на лятото, тръгват обратно към Мексико. 

Малка група зимува по крайбрежието на Калифорния и след това през пролетта и лятото се разпръсва в няколко щата. Тази популация намалява още по-рязко. 

Пеперудите монарх от Централна и Южна Америка, които не мигрират, не са обозначени като застрашени. 

Мая Йорданова
1252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини