-
19 юли 2022 09:52
- 8520
- 2
Зеленчуците са в основата на една питателна диета. Богат източник на фибри, витамини и ценни хранителни вещества.
Някои сурови зеленчуци обаче могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Това разказа основателят на Международния институт по интегративно хранене в Русия Ната Гончар, цитиран от zdrave.to.
Цвекло
Уникалното свойство на цвеклото е, че във варено и сурово състояние то е еквивалентно по хранителни вещества. Аминокиселините в него помагат на организма да се бори с ранното стареене.
Вареното цвекло е богато на фолиева киселина и желязо, което има положителен ефект върху кръвоносната система и помага в борбата с анемията. Обогатеният състав (съдържа цялата група B, витамин P, C, цинк, магнезий, калий) укрепва имунната система.
Вареното цвекло е полезно за черния дроб: почиства от токсини; допринася за възстановяването и обновяването на клетките.
Пресният зеленчук не се препоръчва за хора с гастрит и язва на стомаха: грубите фибри и киселинността могат да причинят болка, дискомфорт и тежест след консумация. Без вреда за здравето, суровото цвекло може да се консумира до 70 грама на ден. След топлинна обработка се допускат до 100-120 грама зеленчуци.
Аспержи
Зелените, белите и лилавите аспержи съдържат максимално количество витамини: А, бета-каротин, алфа-каротин, Е, С, К, витамини от група В, както и макро- и микроелементи (минерали).
За да запазите вкуса и ценните хранителни вещества, зеленчукът не трябва да се подлага на продължителна топлинна обработка. За готвене е достатъчно да варите стъблата за пет минути, след това да ги залеете с ледена вода - и можете да сервирате.
Аспержите държат рекорда по съдържание на фолиева киселина, която:
подпомага нормалното развитие на плода по време на бременност;
подобрява състоянието на кожата - прави я гладка и кадифена, предотвратява появата на бръчки;
подобрява кръвообращението.
Аспержите имат леко диуретично свойство, лишени са от мазнини и практически са без калории – идеален продукт за тези, които решават да отслабнат.
Картофи
За да се запазят максимално полезни вещества, се препоръчва да се варят картофите с кората им или да се пекат. Печените картофи са богати на калий, който помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.
Картофите съдържат много витамин С и антиоксиданти, така че имат благоприятен ефект върху имунната система, предпазват от развитие на хронични заболявания и онкология. Зеленчукът е източник на устойчиво нишесте, което понижава нивата на кръвната захар. Картофите имат комплексен ефект върху храносмилателния тракт:
възстановяват микрофлората;
нормализират изхождането;
предотвратяват редица автоимунни, възпалителни и злокачествени заболявания.
Моркови
Според последните проучвания бета-каротинът и антиоксидантите, присъстващи в морковите, се усвояват по-добре при варен зеленчук. Суровите моркови увеличават натоварването на органите на храносмилателния тракт, а варените се усвояват по-лесно и по-добре.
Ако има човек проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб или панкреаса, по-добре е зеленчукът да се приготвя на пара или да се пече.
Спанак
Спанакът е богат на витамини С, А и Е, както и на калий, желязо, натрий. Листата на зеленчука съдържат оксалати, които пречат на усвояването на хранителните вещества. Предварителното варене или пържене може да намали концентрацията им, поради което спанакът е най-добре да се консумира само след термична обработка.
Спанакът може да се задушава с други билки и зеленчуци, да се добавят гъби или зърнени храни. Такова ястие ще впечатли с вкус и ще бъде полезно за здравето.
Яжте зеленчуци в различни форми: варени, печени, ферментирали и сурови. Опитайте се да консумирате по една порция зеленчуци с всяко хранене - около 70-100 грама.
Последвайте канала на
Свързани новини
Възможно е децата да инициират по-здравословно хранене в семейството
16 февруари 202109:12
Сборник учи децата на здравословно хранене
12 януари 202112:23
Тенденции при здравословно хранене през 2021 г.
15 декември 202012:54
Асоциацията за здравословно хранене на децата с благодарствено писмо до Валери Симеонов
29 ноември 201915:06
Една пета от смъртните случаи по света са свързани с нездравословно хранене
04 април 201914:07
Столично училище с иновативна система за здравословно хранене
12 март 201908:49
Уникално! България е спечелила първата си олимпийска титла още в Берлин 1936!
Ударно начало на годината за Григор Димитров
Карлос Насар и екипът му: Вярваме, че 2025-а ще бъде още по-успешна!
Най-големият трансфер във Формула 1 е вече реалност
Звездите, които от днес могат да преговарят с други клубове
Честита Нова 2025 година!
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Трагедия навръх Нова година: 20-годишно момиче издъхна след препиване в Чепеларе
01 януари 202515:08
Сграда на НКЖИ в с. Кардам лумна в пламъци, след потушаването им пожарникарите откриха обгорял труп
01 януари 202516:41
Директорът на „Гранична полиция“ увери: Изключително сме подготвени за работа в Шенген
01 януари 202514:45
Киселова: Да си пожелаем една по-успешна и здрава година! Да ни е здрава гърбина!
01 януари 202512:23
Пеевски: Иван Иванов и целият КЕВР работят за енергийните олигарси!
01 януари 202513:03
Земетресение на българо-македонската граница
01 януари 202516:32
Зеленски: Дори на Нова година единствената грижа на Русия е да навреди на Украйна
01 януари 202515:24
Фаталният инцидент в Ню Орлиънс бе обявен за терористичен акт
01 януари 202515:51
Какво време ни очаква?
01 януари 202512:09
2022.07.19 | 10:54
2022.07.19 | 11:01