Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

  • 30 юни 2022 13:52

  • 869
  • 0
Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Портрет на британския художник Лушън Фройд, рисуван от неговия приятел Франсис Бейкън, беше продаден за над 43,3 милиона британски лири (над 50 милиона евро) на търг в Лондон, съобщи АФП.

Картината с първоначална оценка над 35 милиона британски лири, бе основен лот в търга, организиран от аукционна къща Сотбис, на който бяха предложени още творби на Анди Уорхол, Банкси, Дейвид Хокни.

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал.

Творбата показва "способността на Франсис Бейкън да предизвиква чувства и да улови в картина сложността на човешката психика", посочват от аукционната къща.

Портретът е рисуван през 1964 г., в разгара на кариерата на художника. Двамата творци се запознават двадесет години по-рано и са близки приятели повече от четири десетилетия, докато ревност и кавги не ги разделят през 80-те години на миналия век. Франсис Бейкън рисува Лушън Фройд, известен художник от двадесети век и внук на основателя на психоанализата Зигмунд Фройд, 14 пъти в периода 1964 г. и 1971 г.

Триптих, посветен на приятеля му, бе продаден за над 142 милиона щатски долара през 2013 г. в Ню Йорк, което бе рекордна цена за британския художник. Роден през 1909 г. в Дъблин, Франсис Бейкън почина в Мадрид през 1992 г., допълва БТА

Весела Найденова
869 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини