НАСА изгуби два сателита за наблюдаване на урагани

  • 13 юни 2022 10:17

  • 1191
  • 2
НАСА изгуби два сателита за наблюдаване на урагани
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Два малки спътника на НАСА, предназначени за изучаване на урагани, не успяха да достигнат орбита, поради неизправност в ракетата "Астра" малко след изстрелването, съобщиха световните информационни агенции.

"След номинален полет на първата степен, горната степен на ракетата се изключи рано и не успя да изведе CubeSats TROPICS в орбита", съобщи НАСА. 
Проблемът се изяви около 10 минути след изстрелването на ракетата 3.3 на "Астра" от Кейп Канаверал, Флорида. 

В публикация на уебсайта си преди изстрелването НАСА описва мисията като съзвездие от шест спътника с размер на "кутия за обувки", които ще "изучават формирането и развитието на тропическите циклони, като извършват наблюдения по-често, отколкото е възможно сега със спътниците за наблюдение на времето".

Дебютният полет на ракетата на НАСА за мисия до Луната се отлага отново

През февруари 2021 г. "Астра" сключи договор за 7,95 милиона долара с НАСА за три изстрелвания, всяко от които с два спътника TROPICS.

Надявайки се да се превърне в ключов играч на пазара за изстрелване на малки спътници, "Астра" обещава по-чести изстрелвания с по-голяма гъвкавост от компаниите, използващи по-големи ракети, като "СпейсЕкс" и "Арианеспас" (Arianespace). Стартъпът обаче се сблъсква с повтарящи се проблеми, тъй като двустепенната ракета не успява да достигне орбита.

През февруари, при друга мисия на "Астра" за НАСА със спътници "Кюбсат", втората степен на ракетата отново не успя да достигне орбита.

Калина Христова
1191 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.13 | 10:40

1
Руснаците са виновни пак а.

2022.06.13 | 12:37

2
Иди на xyй.

Добави коментар

Водещи новини