Астрономи откриха дебел слой мъгла около Уран

  • 31 май 2022 20:44

  • 3268
  • 2
Астрономи откриха дебел слой мъгла около Уран
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Планетите Уран и Нептун са като близнаци с едно изключение - Уран е по-блед заради дебел слой мъгла, открит сега от астрономите след години догадки, съобщи АФП.

Уран и Нептун са седмата и осмата най-отдалечени планети в Слънчевата система, които обикалят съответно на 2,9 милиарда и 4,5 милиарда километра около нашата звезда. Тези два ледени свята са слабо изследвани - само сондата "Вояджър 2" прелита над тях в края на 80-те години на миналия век.

Оттогава с наземните и космическите обсерватории астрономите научават повече за тези газови гиганти. Те успяват да установят големи сходства в диаметъра (50 000 км всеки, пет пъти по-голям от този на Земята), температурата (около минус 200 градуса Целзий), масата и състава на атмосферите им.

Наличието на метан, който поглъща инфрачервеното излъчване, придава на двете планети еднакъв синкав цвят, контрастиращ с топлите цветове на Юпитер и Сатурн, другите две газообразни планети в Слънчевата система. Но във  видимите дължини на вълните синьото на Нептун изглежда по-ярко от това на Уран - разлика, която астрономите се затрудняваха да обяснят, докато новите изследвания не откриха една-единствена причина.

В статия в "Списание за геофизически изследвания" (Journal of Geophysical Research - JGR) астрономите твърдят, че съществува слой мъгла и над двете планети, но по-дебел над Уран. Това му придава "по-блед вид", обясни пред АФП Патрик Ъруин, планетолог от Оксфордския университет, който е ръководител на  изследването.

За да стигнат до това заключение, той и екипът му комбинират стари данни, събрани от "Вояджър 2", с по-нови данни от телескопите "Хъбъл и "Джемини Норт". Специалистита са разработили модел, който описва различните атмосферни слоеве на ледените гиганти в широк диапазон от дължини на вълните (ултравиолетови, видими и близки до инфрачервените) - предишните изследвания се фокусират върху конкретни дължини на вълните. 

Астрономи обясняват необичайния състав на атмосферите на Уран и Нептун

Един от тези слоеве, съдържащ "фотохимични" частици мъгла, е два пъти по-дебел на Уран. Тези частици поглъщат ултравиолетовите лъчи на Слънцето и се смята, че са причина за по-ниската отразяваща способност на планетата. Те биха обяснили и по-светлосиния цвят, видим за човешкото око, "като се има предвид, че тези частици се отразяват във видимия спектър близко до бялото", се казва в статията.

Атмосферата на Нептун се обновява по-бързо, така че тя по-ефикасно може да разпръсне мъглата, която придава блед цвят на Уран, допълва БТА.

Именно в тази атмосферна мъгла може да се крие и загадката на тъмните петна, които често се виждат на Нептун, но по-рядко на Уран, каза професор Ъруин.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Има

2022.05.31 | 23:33

1
Има мъгла щото обогатяват Уран
wtf

2022.06.01 | 11:15

2
тази новина ме разтърси из основи...

Добави коментар

Водещи новини