Палеонтолози откриха останки от гигантски морски скорпион

  • 19 октомври 2021 16:22

  • 898
  • 0
Палеонтолози откриха останки от гигантски морски скорпион
© Pixabay

Палеонтолози са открили в Китай останки от гигантски морски скорпион, живял преди повече от 400 милиона години, съобщи Сайънс булитин.

Морските скорпиони, известни и като ракоскорпиони или евриптериди, са изкопаеми членестоноги, които имат родствена връзка със съвременните паяци. Подобно на тях те имат хелицери - специални придатъци и видоизменени крайници.

Находката е описана от китайски учени под ръководството на Бо Ван от Института по геология и палеонтология в Нанкин. Индивидът спада към вида Terropterus Xiushanensis и достига на дължина до един метър. Назъбените втора и трета двойка предни крайници са уголемени и силно заострени. Изследователите смятат, че те са били използвани за улавяне на плячка, подобно на съвременните камшични паяци, въпреки че хелицерните педипалпи - втората двойка крайници, служат основно за прехвърляне на семенна течност, предава БТА.

Гигантският морски скорпион е живял преди около 443-419 милиона години. По това време ракообразните са били върховните хищници в своите екосистеми. Те са нападали риби и мекотели, сграбчвайки ги с мощните си предни крайници.

Тази находка е първата на територията на някогашния суперконтинент Гондвана, формирал се след разпадането на Пангея. Палеонтолозите се надяват с нейна помощ да научат повече за живота в минали геоложки епохи и да разберат по-добре еволюцията на членестоногите.

Борислава Борисова
898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини