Хапването на гъби подобрява психичното здраве

  • 13 октомври 2021 13:32

  • 666
  • 1
Хапването на гъби подобрява психичното здраве
© Pixabay

Консумацията на гъби има положително въздействие върху психичното здраве на хората, сочат данни от американско проучване, цитирано от сайта "Нюз медикъл", цитирано от БТА.

Учени от медицинския колеж на Пенсилвания анализират данни за диетата и психичното здраве на повече от 24 хиляди американци от 2005 г. до 2016 г. Средната възраст на участниците в изследването е 45 години, като мнозинството от тях (66%) са белокожи.

Оказва се, че при хората, които консумират повече гъби, има по-малък риск от депресия.

Този растителен хранителен продукт съдържа ерготионеин - антиоксидант, който защитава от увреждане клетките и тъканите в човешкия организъм. Според проучванията той помага за предотвратяване на психични заболявания като шизофрения, биполярно разстройство и депресия.

Най-консумираният вид гъби са печурките, съдържащи калий, за който се смята, че намалява тревожността.

Други видове, сред които Лъвска глава, позната и като Игловиден корал (Hericium erinaceus), пък оказват положително въздействие за предотвратяване на нервнопсихични разстройства, включително депресия.

Учените установяват връзка между консумацията на гъби и по-ниските рискове от депресия, като отчитат социално-демографски фактори, заболявания, за които участниците съобщават, лечения и други причини, свързани с хранителния режим.

"Проучването допълва увеличаващия се списък на ползи за здравето от консумацията на гъби," казва Джошуа Мускат от университета на Пенсилвания.

Експертите правят и втори анализ, за да видят дали рискът от депресия може да бъде намален чрез замяна на порция червено или преработено месо с гъби в ежедневното меню. Оказва се, че подобно решение не намалява вероятността да се развие депресия.

Данните от проучването са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъв афектив дисордърс".

Борислава Борисова
666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
зелено чооовече

2021.10.13 | 14:04

1
Да, има едни гъби ,които те изтрелват при Бог ,но често от там няма връщане хихихи

Добави коментар

Водещи новини