Виртуална разходка в космоса предлага университет в Швейцария

  • 12 октомври 2021 19:24

  • 1051
  • 0
Виртуална разходка в космоса предлага университет в Швейцария
© Pixabay

Специалисти от водещ швейцарски университет предлагат бета софтуер с отворен код, който дава възможност за виртуално пътуване из космоса - от Международната космическа станция, покрай Луната, Сатурн, екзопланети, през галактики и отвъд тях, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Програмата Virtual Reality Universe Project - VIRUP (Проект за виртуална реалност на Вселената) на Федералното политехническо училище в Лозана обединява най-изчерпателните данни за Вселената в триизмерна панорамна визуализация на космоса.

Виртуалната карта е създадена от софуерни инженери, астрофизици, експерти по експериментална музеология. Тя може да се разглежда с индивидуални приспособления за виртуална реалност, имерсионни системи като панорамно кино с 3D очила, куполни екрани като в планетариум или просто с компютър с двуизмерен екран.

"Новото на проекта е, че всички данни са налични в една рамка и Вселената може да бъде гледана в различен мащаб - близо до нас, около Слънчевата система, на ниво Млечен път, да стигнеш до началото, това, което наричаме Големия взрив" - каза Жан- Пол Кнайб, директор на лабораторията по астрофизика.

Картата е достъпна свободно. Предназначена е както за учени, така и за широката публика. Съществува версия за любители, която е с намален размер.

Проектът обединява информация от осем бази данни с над 4500 известни екзопланети, десетки милиони галактики, стотици милиони космически обекти. Източници са американският проект "Слоун", мисията "Гая" на Европейската космическа агенция, която картографира Млечния път, и мисията "Планк" за наблюдаване на най-ранната светлина във Вселената. Предстои да бъде включена още информация.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини