С изложение на ретро автобуси започнаха празниците на Димитровград

  • 28 август 2021 15:24

  • 3020
  • 0
С изложение на ретро автобуси започнаха празниците на Димитровград
© bulphoto

Празничнатапрограма на Димитровград, по повод празника на града, започна днес с изложение на ретро автобуси.

На входа на парк "Марица" четири автобуси посрещнаха и върнаха поколения димитровградчани в миналото. Изложени бяха Škoda 706 RTO, Чавдар 11M3, Чавдар LC51 и автобус Родина. Посетителите имаха възможност да разгледат както отвън, така и отвътре старите возила.

Парад на ретро автомобили в София

Най-интересно бе и за малките, които сядаха на шофьорското място и натискаха клаксуна на рейса. На изложението присъстваха и бивши автобусни шофьори, които по онези години, са управлявали някои от показаните возила. Сред тях бе и димитровградчанинът Ангел Бонев.

Той разказа пред Булфото, че през 87-а година, когато е започвал работа в Димитровград, първо се е качил да управлява Чавдар LC51, по известен като "Авиа" и след това е поел управлението на по-големия - Чавдар 11M3. Ангел призна, че тези автобуси го връщат в миналото и носталгията я има. Интересен факт е,че пикът на автобусостроенето в България съвпада с най-активните години на изграждане на Димитровград.

Автопарка от стари автобуси е собственост на пловдивското сдружение „Ретро автобуси”, за което съхраняването на обществените возила е кауза. В автопарка има над двадесет автобуса от края на 50-те до 80-те години на миналия век, които са реставрирани в първоначалният им вид и блясък и са приведени в движение. Първият закупен автобус в колекцията е Škoda 706 RTO докарана от Чехия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини