Над половин милион българи се канят да пътуват за празниците

  • 09 декември 2021 15:29

  • 380
  • 1
Над половин милион българи се канят да пътуват за празниците
© pixabay

Над половин милион българи се канят да пътуват по време на предстоящите празници. 60 000 от тях се стягат за чужбина, а останалите половин милион - в България. Освен зимните, най-търсени ще бъдат балнео и спа курортите, вилите и къщите за гости. Това коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР.

По думите му най-търсени са хотелите от по-висока категория, в който обаче цените през този сезон ще скочат с до 17 %.

Пътна полиция с препоръки към студентите, които ще пътуват с кола за 8 декември

"Това поскъпване важи до началото на зимния сезон. Ако погледнем в големите планински курорти, те запазват цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма публикувани цени", коментира той, като допълни, че решаващо ще бъде поскъпването на енергоносителите – тока, петрола, газта и по какъв начин те биха се отразили на туризма.

Според статистиката на ИАОТ цените могат да се увеличат с 40 - 50 на сто в местата с по-голям енергоизточник като лифтовете. По отношение на хотелите и ресторантите цените не се очаква да се повишат повече от тези 11 % – 17 %.

Драганов допълни, че се запазва тенденцията българите да предпочитат да пътуват по празниците до близки страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония, а също и до по-топли дестинации - Северна Африка, Карибският басейн и Дубай. Очакванията са през празничните почивни дни България да бъде посетена от около 120 000 чужденци.

Мая Йорданова
380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Росен

2021.12.09 | 16:31

1
Нали уж българите нямат пари? Къде са се юрнали като бесни.?

Добави коментар

Водещи новини