Неуспешен опит на "Пърсивиърънс" да събере проба от Марс

  • 08 август 2021 16:09

  • 1991
  • 1
Неуспешен опит на "Пърсивиърънс" да събере проба от Марс
© Getty Images

Данните, изпратени до Земята от роувъра "Пърсивиърънс" след първия опит да събере скална проба на Марс, показват, че той е неуспешен, съобщи НАСА на сайта си, предава БТА.

В специалната титаниева тръба не е влязъл скален материал. Роувърът има 43 такива контейнера за събиране на проби.

Според НАСА неуспехът се дължи на непредвидена реакция на скалата по време на сондирането, а не на техническа неизправност на оборудването.

"Взимането на проби е автоматизирано от началото на края - обяснява Джесика Самюълс, която отговаря за мисията на повърхността на планетата. - Една от стъпките, след като пробата е поставена в тръбата, е да бъде измерен обемът й. Не е отчетено очакваното съпротивление, каквото трябваше да има, ако в тръбата беше постъпила проба".

През следващите няколко дни екипът ще проучи наличните данни и ще направи допълнителна диагностика, заявява ръководителят на изследователския екип Дженифър Троспър.

Предишни мисии на НАСА също се сблъскаха с изненадващи характеристики на скалите и грунта на Марс. През 2008 г. космическият апарат "Феникс" взе проби от реголит, който се оказа "лепкав" и беше трудно да бъде поставен в изследователските инструменти. Това наложи многократни опити, преди да бъде постигнат успех. Роувърът "Кюриосити" пък сондира скали, които се оказаха по-твърди от очакваното. Сондата за топлина на апарата "ИнСайт" не успя да проникне в повърхността, както беше планирано.

Марсоходът "Пърсивиърънс" кацна в кратера "Джезеро" (Йезеро) на 18 февруари. Няколко месеца специалистите на НАСА проверяваха и тестваха всички системи и оборудване. Очаква се "Пърсивиърънс" да вземе проби от скали и грунт и да ги постави в специалните контейнери, които да бъдат събрани от друг космически апарат през 2026 г. и да бъдат доставени на Земята през 30-те години.

Борислава Борисова
1991 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Феминизд

2021.08.08 | 19:43

1
Щом Джесика и Дженифър отговарят, вместо Карл и Дейвид, ясна работата.

Добави коментар

Водещи новини