Китайският марсоход "Чжужун" се разходи по Червената планета

  • 06 август 2021 12:42

  • 1563
  • 0
Китайският марсоход "Чжужун" се разходи по Червената планета
© pixabay

Марсоходът "Чжужун", който е част от китайската изследователска мисия "Тянвън-1", измина 808 метра на повърхността на Червената планета, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Китайското национално космическо управление, а тази новина тиражира и БТА.

"Към 6 август "Чжужун" работи на повърхността на Червената планета 82 сола (марсианският ден е с продължителност 24 часа 40 минути). Изминатото разстояние от него достигна 808 метра", се казва в съобщението.

Марсоходът успя да преодолее различни препятствия, сред които големи камъни, кратери и пясъчни дюни.

Космическият апарат "Тянвън-1" се спусна на повърхността на Марс на 15 май. На 22 май роувърът "Чжужун", който пристигна заедно с него, успешно слезе от платформата за кацане и започна изследователската си дейност. Марсоходът изследва почвата, йоносферата и климата на Червената планета. "Чжужун" освен това търси следи от живот в миналото. Роувърът разполага с шест научни инструмента и се очаква да работи 92 земни дни.

Безпилотният космически апарат за изследване на Марс "Тянвън-1" бе изстрелян на 23 юли 2020 г. с ракета-носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан на китайския остров Хайнан. През февруари той достигна орбитата на Марс.

Борислава Борисова
1563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини