Поставяме рекорд по едновременно чукане на дърво – на петък 13-и

  • 05 август 2021 18:40

  • 1569
  • 3
Поставяме рекорд по едновременно чукане на дърво – на петък 13-и
© Getty Images (архив)

В опит да преборят каръка и постигнат GUINNESS WORLD RECORDS™ световен рекорд за най-много хора, чукащи на дърво едновременно, могат да се включат всички жители и гости на София на „фаталния“ петък, 13 август пред Националния дворец на културата.

Опитът за рекорд ще се осъществи във времето от 18 до 19:30 ч.

Включването в рекорда ще стане с едновременно почукване върху специални дървени маси, разположени в пространството пред НДК, а участници и публика ще бъдат подгрявани от водещата Катерина Евро, както и от множество познати лица – инфлуенсъри и специални гости.

Фатална дата ли е петък 13-и и страхува ли се българинът от нея? Според д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН нумерологията и страхът от конкретни дати са навлезли по-късно в съзнанието на българите, така че идеята за фаталния петък 13-и е сравнително нова у нас.

Според д-р Мишкова българският народ е изключително суеверен, а петъкът традиционно е бил „лош ден“, свързван с редица ограничения, отнасящи се предимно за дейността на жените. В миналото, както и днес, много хора стриктно следват определени правила, какво може да се прави в или около дома, какво трябва или не трябва да се внася в него.  Много разпространено суеверие и до днес е, че нищо не трябва да се предава през прага на вратата.

Традицията да се чука на дърво има различни обяснения, но едно от най-разпространените е да създадеш шум, за да не те чуе дяволът и осуети плановете ти.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1569 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.05 | 20:51

1
Вие си чукайте дървото, аз ще си чукам nyткuтe.

2021.08.06 | 06:02

3
Хахаха е то понякога е същото :)))

2021.08.05 | 21:49

2
Как искам някой мускулест мъж с голям и върху мен да постави такъв рекорд

Добави коментар

Водещи новини