Отложиха изстрелването на космическия кораб "Старлайнър" към МКС

  • 03 август 2021 19:48

  • 3175
  • 0
Отложиха изстрелването на космическия кораб "Старлайнър" към МКС
© Getty Images (архив)

Американската корпорация "Боинг" отложи планираното за днес безпилотно изпитателно изстрелване на космическия кораб "Старлайнър" към Международната космическа станция (МКС). Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано в Туитър, и цитирано от световните агенции, предаде БТА.

"Потвърждаваме, че днешното тестово изстрелване на "Старлайнър" е отменено", се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че в случай на отмяна на старта във вторник, допълнителен прозорец за изстрелване е насрочен за 4 август.

Миналия петък стартът на космическия кораб "Старлайнър" беше отложен за тази седмица след инцидент с непланирано включване на двигателите на новия руски модул "Наука" след скачването му с МКС. По-късно от Роскосмос обясниха, че изстрелването на кораба е отложено заради метеорологични условия.

Космическият кораб "Старлайнър" с тегло 13 тона е предназначен за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа. За първи път корабът беше изстрелян към МКС на 20 декември 2019 г. в безпилотен режим. "Старлайнър" трябваше да се скачи с орбиталната станция на 22 декември, но заради технически проблеми не успя и се върна на Земята.

Второто безпилотно изстрелване на космическия кораб към МКС първоначално беше насрочено за 30 юли, като се очакваше "Старлайнър" да се скачи с орбиталната станция на 31 юли вечерта.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини