НАСА отложи изстрелването на космическия кораб "Старлайнър" към МКС поне до 3 август

  • 30 юли 2021 11:19

  • 2359
  • 0
НАСА отложи изстрелването на космическия кораб "Старлайнър" към МКС поне до 3 август
© Getty Images

Насроченото за днес изстрелване на космическия кораб "Старлайнър" (Starliner) на компанията "Боинг" за полет до Международната космическа станция е отложено след инцидент с непланирано включване на двигателите на руския модул "Наука" след скачването с МКС, съобщи снощи пресслжбата на Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство НАСА, цитирана от световните агенции.

НАСА и "Боинг" решиха да отменят днешното изстрелване на "Старлайнър". Това ще даде на екипажа на МКС време да продължи проверките на пристигналия модул "Наука" и ще позволи да се потвърди, че станцията ще е готова за пристигането на "Старлайнър", се казва в съобщението на сайта на НАСА, предаде БТА. 

По-късно на брифинг беше съобщено, че изстрелването на "Старлайнър" няма да се състои преди 3 август. Допълнителен "прозорец" за изстрелване е планиран за 4 август.

Многофункционалният лабораторен модул "Наука", който трябваше да бъде изстрелян още през 2007 г., но стартът му беше отлаган многократно заради технически проблеми, е конструиран за изпълнение на руската програма за научни изследвания и експерименти. След пускането му в експлоатация руският сегмент на МКС ще получи допълнително пространство за работни места, съхранение на хранителни продукти, оборудване за вода и кислород.

Модулът разполага с втора тоалетна за руските космонавти и каюта за трети член на екипажа.

В "Наука" ще се помещава и европейската роботизирана ръка ЕРА, която ще позволи извършването на дейности от борда на станцията, без да се налага излизане в открития космос.

Борислава Борисова
2359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини