Четиридесетгодишно парче от сватбената торта на принцеса Даяна и принц Чарлз се предлага на търг

  • 30 юли 2021 12:14

  • 1454
  • 1
Четиридесетгодишно парче от сватбената торта на принцеса Даяна и принц Чарлз се предлага на търг
© Getty Images

Четиридесет години след женитбата на принц Чарлз и принцеса Даяна, парче от сватбената им торта се предлага на търг, съобщи Би Би Си, предава БТА.

Чарлз и лейди Даяна Спенсър, която след брака си става принцеса на Уелс, се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол". Двойката се разделя 11 години по-късно и се развежда през 1996 г. Лейди Ди загива в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Предлаганото на търг парче марципанова торта е украсено с кралския герб в червено, синьо и златно. Непосредствено след церемонията то е поднесено на Мойра Смит, която по това време служи на Кралицата майка.

Парчето торта с размери 20 на 18 сантиметра и тегло 794 грама в продължение на 40 години е съхранявано в стреч фолио в стара форма за печене. Семейството на Смит го пази до 2008 г., когато го купува колекционер, който сега го предлага на търг на "Доминик Уинтър" в Глостършир.

За сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна са направени общо 23 официални торти, включително основната многоетажна плодова торта с височина 1,5 метра и тегло 102 килограма.

Парчето, дадено на Мойра Смит, е от тортата, поднесена на членовете на домакинството на Кларънс хаус, в знак на благодарност за службата им.

Очаква се парчето от сватбената торта, описано от организаторите на търга като "уникален кралски сувенир", да бъде продадено за сума до 500 лири.

Аукционът ще се състои на 11 август. От тръжна къща "Доминик Уинтър" напомнят, че е препоръчително тортата да не се яде.

Борислава Борисова
1454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.01 | 13:02

1
Тия скоро ще започнат и лайната си да събират за да ги продават на търг по-късно

Добави коментар

Водещи новини