Гледай на живо

Спартак (Плевен) с тежко гостуване на Локомотив в Мездра

Откриха болярски накити от 14-и век на крепостта Трапезица

  • 29 юли 2021 13:51

  • 5721
  • 0
Откриха болярски накити от 14-и век на крепостта Трапезица
© Google maps

Болярски златни накити от 14-и век откри археологът Деян Рабовянов в южната част на крепостта Трапезица във Велико Търново. Това е първото злато, разкривано от археолозите през последните години във втората по значение средновековна крепост в старопрестолния град. Златните бижута са близо 60 грама, предаде БНР.

Датирани са от 14-и век. Със сигурност са били на болярка и са с висока художествена стойност, като са открити на необичайно място, разказа археологът доц. Деян Рабовянов.

Археолози откриха следи от най-ранното обитаване на крепостта Кария при нос Шабла

„Два масивни златни наушника, украсени с камъни и с перли. Те бяха в много изненадваща среда. Не ги открихме в некропола на църквата, както можеше да се очаква, а ги намерихме укрити в рамките на жилища от 15-и век“, каза доц. Рабовянов.

По това време крепостта Трапезица вече е била напусната от християнското население и е поселявана от османските завоеватели, което предполага, че златните наушници и пръстен са били укрита плячка. Над 600 са археологическите находки, от които повече от 430 сребърни и медни монети от 13-15 век, които откри екипът на доц. Деян Рабовянов, секретар на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей. Екипът му приключи проучването за този сезон на жилищен квартал в южната част на крепостта Трапезица.

Мая Йорданова
5721 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини