Археолози откриха следи от най-ранното обитаване на крепостта Кария при нос Шабла

  • 06 октомври 2020 16:20

  • 6571
  • 0
Археолози откриха следи от най-ранното обитаване на крепостта Кария при нос Шабла
© pixabay

Тазгодишният археологически сезон на крепостта Кария при нос Шабла откри следи от най-ранното и най-късното обитаване на терена, съобщиха от археологическия екип на регионалните исторически музеи в Добрич и Русе за приключилите разкопки, финансирани от Министерството на културата.

Останки от представителна сграда от елинистическия период заедно с бронзови монети, амфорни печати, части от антропоморфни теракоти и фрагменти от чернолакова керамика, характерна за класическия период, са сред новите артефакти. Открит е и фрагмент от стена на римска баня с украсена двуцветно хидрофобна мазилка, посочват от екипа, съобщава БТА.

Разкриха представителен архитектурен комплекс от XIII век при разкопки на крепостта "Трапезица"

На подовото ниво археолозите са се натъкнали и на антично отопление - хипокауст. Банята е била разрушена при строителството на кула от късноримската крепост, която пък е била унищожена по време на Великото преселение на народите.

Според археолозите укрепителната линия по-късно е била използвана за изграждане на ранновизантийския кастел, известен като Кария или Карея. Пред фронта на стената са били вкопани многобройни питоси за съхранение на зърнени култури. Тези своеобразни складове са обслужвали и древното пристанище край нос Шабла.

В очакване на бъдещ проект за реставрация останките от елинистическите градежи са засипани под двуметров слой инертен материал, започна и частична "запечатка" на застрашени участъци от крепостната стена, информират от Регионалния исторически музей в Добрич.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини