Халюциногенни гъби в малки количества помагат при депресия

  • 09 юли 2021 17:16

  • 1327
  • 0
Халюциногенни гъби в малки количества помагат при депресия
© pixabay

Психеделичното лекарство псилоцибин, естествено съединение, открито в някои халюциногенни гъби, от години се изучава като потенциално средство за лечение на депресия, пише Neurosciencenews.com, цитира Списание Осем . Но как точно работи то в мозъка и колко дълго могат да продължат полезните резултати, все още не е ясно.

В ново проучване учени от Йейлския университет твърдят, че еднократна доза псилоцибин, дадена на мишки, е предизвикала незабавно и дълготрайно увеличаване на връзките между невроните. Констатациите са публикувани на 5 юли в списание Neuron.

Предишни лабораторни експерименти показаха, че псилоцибинът, както и анестетикът кетамин, могат да намалят депресията. Новото изследване на екипа от Йейлския университет установи, че тези съединения увеличават плътността на дендритните шипове - малки издатини, открити върху нервните клетки, които помагат при предаването на информация между невроните. Известно е, че хроничният стрес и депресията намаляват броя на тези невронни връзки.

Учените регистрирали увеличение на броя на дендритните шипове и на техния размер в рамките на 24 часа след приложението на псилоцибин. Промените били налице и месец по-късно. Мишки, подложени на стрес, показали подобрения в поведенческите си реакции и повишена активност на невротрансмитерите след получаване на псилоцибин.

При някои хора псилоцибинът, активното съединение във „вълшебните гъби“, може да доведе до дълбоко мистично преживяване. Психеделикът е неразделна част от езическите церемонии сред коренното население на Новия свят. В модерния свят има доста ентусиасти, които го ползват за релакс. Но във всички случаи, това е опасно и непрепоръчително занимание.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини