Как да познаем депресията, отключена заради COVID-19?

  • 03 февруари 2021 10:31

  • 595
  • 1
Как да познаем депресията, отключена заради COVID-19?
© Pixabay

Пандемията се отразява на психичното здраве на хората. По този повод в студиото на "Денят започва" разговаряхме с психиатъра от УМБАЛ "Александровска" проф. Бохра Миланова, и Полина Василева, психолог.

"Голяма част от хората, които не са прекарали Ковид или преди време са били болни, се опасяват да не бъдат заразени. Определено нарасна броят на хората с тревожни разстройства, с депресии и с разстройства в съня", отбеляза проф. Миланова.

"Депресията се проявява с конкретни симптоми, които имат своята динамика и при това състояние се налага да се търси специализирана помощ. Част от пациентите, търсещи помощ, са прекарали вече инфекцията. Те често имат оплаквания, свързани с емоционалното състояние, с тяхната психична функция - те забравят, не могат да се концентрира"т, обясни тя.

По думите й връщането на предишния живот е невъзможно. "Ситуацията е такава, че не позволява". Когато човек загуби близък, обикновено се търси подкрепа от семейството, свикване със ситуацията и възможност да се продължи напред. "Една реакция на скръб, която трябва да бъде споделена с най-близките хора".

Психологът Полина Василева каза, че страхът винаги е от това какво следва, от това, че бъдещето е неясно.

"Този страх е движещ. Превалира вече и икономическият страх. Наблюдава се посттравматична симптоматика и при преболедувалите, и при тези, които са понесли негативи по отношение загуба на работа и възможност за оцеляване", изтъкна тя.

Повече от 500 души са потърсили медицински съвет за месец, отчитат от Националната пациентска организация

Психологът посъветва при загуба на близък хората, освен към семейството си, да се обръщат и към психотерапията като помощно средство.

Проф. Вихра Миланова добави още, че младите на възраст 18-25 години най-тежко преживяват изолацията. Децата, които не ходят на училище, също са много застрашени от психически разстройства. Децата преживяват голяма криза. Възрастните от своя страна, които са най-застрашени, смятат, че е по-добре да се съобразят с наложените мерки, отколкото да се разболеят.

Novini.bg
595 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.......

2021.02.03 | 11:04

1
В затвора вашия живот няма да върне боклуци мръсни! Не можем ли да ги дадем на съд тия боклуци и да се свършва. Политиците журналистите и телевизионните и фейсбук лекари трябва да си платят за отчаянието което насаждат.

Добави коментар

Водещи новини