В Астрономическата обсерватория в Ямбол започна работа нов дигитален планетариум

  • 28 юни 2021 17:22

  • 463
  • 0
В Астрономическата обсерватория в Ямбол започна работа нов дигитален планетариум
© Pixabay

В Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол на 29 юни ще бъде официално открит нов дигитален планетариум, единствен в Югоизточна България, съобщи за БТА директорът на обсерваторията Светлана Кънева.

Изображенията върху сферичния таван на планетариума се управляват от компютър и специално създаден софтуер. Чрез него могат да се правят компютърни симулации на слънчево и лунно затъмнение, да се покажат планетите и съзвездията отблизо, както и картина от марсохода върху повърхността на червената планета. По този начин част от обучението на учениците се извежда извън класните стаи.

Обсерваторията притежава и повече от 50 филма на астрономическа тематика за ученици и възрастни. Цифровият планетариум е на стойност 141 000 лева и е закупен от Министерството на образованието и науката.

Планетариумът е отворен всеки работен ден след предварителна заявка за посещение. През юли в него ще бъдат организирани летни занимания с групи от по десет ученици, а от септември може да се посещава и от възрастни любители на астрономията.

Novini.bg
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини