Астрономическата обсерватория в Ямбол разкри два нови клуба за работа с ученици

  • 11 октомври 2021 10:18

  • 251
  • 1
 Астрономическата обсерватория в Ямбол разкри два нови клуба за работа с ученици
© Pixabay

Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол разкри два нови клуба за работа с ученици - по роботика и космонавтика и по астрофотография, съобщи за БТА директорът на обсерваторията Светлана Кънева.

В тях любителите на астрономията ще изучават тайните на Космоса два пъти в седмицата извън учебната програма. За тази цел в близко време предстои обзавеждането на специален кабинет с компютърна техника.

Освен новите клубове ще бъдат сформирани 12 ученически групи от трети до 12 клас от всички училища в града. Обсерваторията подготвя експедиция до местността "Карандила" край Сливен, където младите астрономи ще наблюдават с телескопи звездното небе.

В началото на годината в обсерваторията беше монтиран дигитален планетариум, който е единствен в Югоизточна България. Изображенията върху сферичния таван на съоръжението се управляват от компютър и специално създаден софтуер.

Цифровият планетариум е на стойност 141 000 лева и бе закупен от Министерството на образованието и науката, допълни Кънева.

Борислава Борисова
251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
DedoPop

2021.10.11 | 10:39

1
Браво!

Добави коментар

Водещи новини