В силистренското село Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата

  • 23 август 2018 06:59

  • 1941
  • 0
В силистренското село Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата
© Булфото/Архив

В силистренското село Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата, насрочен за 6 октомври и пазят рецепта за направянето й от 1750 година, научи БТА от организаторите.

През тази година фестивалът се провежда за шести пореден път. Основен организатор е местното читалище "Васил Йорданов - 1942" с подкрепата на кметството на селото и Тутраканската община.

На фестивала има и конкурс за автентично облекло, надпявания и надигравания на български и румънски художествени колективи. Целта му е да пази и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията. С фестивала се стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри и рецепти, характерни за населените места от различните фолклорни области, насърчава се участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

В неконкурсната част на фестивала могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и други формации от страната и чужбина. В конкурсната част за приготвяне на мамалига право на участие имат майстори-любители, като мамалигата се приготвя на място - на огнище с пиростия или триножник; в чувен; бърка се с факалец /дървена лъжица/; поднася се, както са я консумирали нашите баби и дядовци.

Критерии за оценка са техниката на приготвяне; рязане на мамалигата; вкусови качества; начин на предлагане на готовото ястие; етновизия на целия процес /от приготвянето до поднасянето/.

Домакините осигуряват шатри на участниците в конкурса, компетентно жури от майстори-готвачи ще оценява и дегустира ястията. Наградите са грамота и плакет за участие с класиране на 1,2 и 3 място. В конкурса за надиграване право на участие имат школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци и хора. Участниците трябва да са любители, няма ограничения във възрастта; облеклото им е по преценка на ръководителите на групи. Групите изпълняват две хора - автентично хоро по избор на групата до 3 минути и хореографска разработка на хоро по избор. Домакините осигуряват компетентно жури за оценяване на групите.

На едно от изданията на фестивала, мамалига се приготвяше на площада от румънски майстор в специално котле по рецепта от 1750 година - царевичното брашно се вари с прясно мляко, след това се правят топки, слага се сирене и се пекат на скара с тави.

На фестивала новочерненци представят своите традиции, а майстори-кулинари показват умения и обменят рецепти за мамалига и приготвяните от нея ястия.

За Черненската мамалига са необходими: царевичен грис - 500 гр., вода - 1,5 л., сол - 1 с.л. Приготвя се по следния начин: водата се сипва в чувена /съд/, прибавя се солта, изчаква се да заври. С постоянно бъркане с факалеца /дървена лъжица/ постепенно се прибавя царевичния грис и се бърка докато се получи гъста еднородна смес, която се отделя от стените на чувена. Готовата мамалига се изсипва върху софрата и се реже с конец. Предлага се топла с прясно мляко, с кисело мляко, с маджун, със сирене, с джумерки, със саламура от главата на сушена риба, залята с вода, чесън и оцет.

Мамалига със сирене се прави от 500 гр. царевичен грис,1,5 л. вода, 50 мл. олио, 1 с.л. сол., 500 гр сирене и 2 с.л. червен пипер. Начин на приготвяне: Водата се сипва в съда, добавя се солта и се изчаква да заври. След това се прибавя царевичния грис при непрекъснато бъркане с факалеца. Бърка се, докогато се получи гладка не много гъста смес. Сваля се от огъня и се прибавя натрошеното сирене. Олиото се запържва с червения пипер и с него се полива мамалигата.

За да направим Малайник са необходими: 1,5 ч.ч. царевично брашно,6 ч.ч. вода, сол, олио. За поливката: яйца -3 бр., кисело мляко - 1,5 ч.ч., прясно мляко - 1 к. ч., олио. Начин на приготвяне: Когато водата заври с прибавената сол и олио, постепенно се прибавя царевичното брашно и се бърка постоянно с дървен прибор. Готовата смес се разстила в намазана с мазнина тава и се залива с предварително разбърканите продукти за поливката. Пече се във фурна до златисто.

Сегашното село Нова Черна, което се намира по пътя от Силистра за Русе, е създадено от преселници-българи от с. Черна, което днес е Тулчанския район в Румъния. Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния, но е запазена и в бита на български села от Южна Добруджа били дълги години в пределите на Румъния. Българи и румънци имат и общи традиции.

Последвайте канала на

БТА
1941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини