Учени превърнаха пластмасови бутилки във ванилов аромат

  • 15 юни 2021 13:29

  • 462
  • 0
Учени превърнаха пластмасови бутилки във ванилов аромат
© pixabay

За първи път учени успяха да преработят пластмасови бутилки във ванилов аромат, съобщава „Гардиън“. Експериментът показва, че е възможно от пластмасовите отпадъци да се произвеждат важни химически съединения, които да се използват отново, предава БТВ.

Пластмасовите бутилки губят около 95% от стойността на материала си само след едно използване. Те са и един от най-замърсяващите продукти.

Ванилинът, който учените са успели да добият с помощта на генетично модифицирани бактерии, е изключително важен за световната хранителна промишленост, както и за козметиката.

През 2018 г. глобалното търсене на ванилинът е било за 37 000 тона – много повече, отколкото може да се добие от истинската ванилия. Около 85% от ванилинът, който се ползва в индустрията, се произвеждат от химикали, останали след горивната индустрия.

По света всяка минута се продават около 1 милион пластмасови бутилки. От тях едва 14% се рециклират. До този момент не можеха да се преработват само в текстилни влакна за дрехи или килими.

Проучването за новия експеримент е публикувано в журнала „Зелена химия“. За необичайният метод на рециклиране са използвани генномодифицирани бактерии ешерихия коли.

При проведените експерименти е установено, че бактериите успешно преработват 79% от пластмасата във ванилин. Сега предстои бактериите да бъдат допълнително модифицирани така, че да се увеличи потенциалния им обхват на преработване.Учени превърнаха пластмасови бутилки във… ванилов аромат

Novini.bg
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини